IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ създават нова работна група за дигиталния долар

През идните месеци групата „ще започне да заседава регулярно, за да обсъди възможни CBDC и други платежни иновации“

11:39 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на САЩ ще ръководи нова работна група на високо равнище, която скоро ще започне редовни срещи, на които да разгледа възможността за пускането на дигитален долар.

Групата ще включва „лидери“ от министерството, Федералния резерв, Съвета за национална сигурност и други агенции, съобщи в сряда Нели Лян, помощник-министър за държавните финанси, цитирана от Bloomberg.

През идните месеци групата „ще започне да заседава регулярно, за да обсъди възможни CBDC (дигитална валута на централна банка, бел. ред.) и други платежни иновации“, заяви тя по време на събитие, организирано от аналитичния център Атлантически съвет във Вашингтон.

Дискусиите най-вероятно ще се завъртят около това дали американска CBDC ще помогне за поддържането на американското финансово лидерство, ще спомогне за запазване на националната сигурност и ще защити поверителността, докато предотвратява използването в незаконни финансови трансакции, допълни тя.

Лян изясни, че съобщението не трябва да се приема като потвърждение, че администрацията на президента Джо Байдън напълно е прегърнала концепцията за дигиталния долар, подчертавайки, че финансовото министерство и Фед все още не са убедени в необходимостта от американска национална дигитална валута.

Фед провежда технологично проучване и експерименти, за да има избор при издаване на CBDC, ако реши, че това е в национален интерес, коментира тя.

Помощник-министърът отбеляза също, че една подобрена междубанкова платежна система може да елиминира до известна степен привлекателността на дигиталните валути на централните банки. Фед в момента работи по въвеждането на широкодостъпна платежна система в реално време за банките в САЩ.

Лян отбеляза също и че има притеснения сред някои законодатели, че едно евентуално широкоразпространено използване на CBDC може да застраши стабилността на традиционната банкова система.

Но независимо дали САЩ въведат, или не, CBDC, администрацията на Байдън иска да има участие в международното планиране, необходимо за въвеждането на редица дигитални валути. По думите на Лян новата американска работна група ще се ангажира и с други правителства и международни институции по въпроса.

„Имаме интерес да гарантираме, че CBDC си взаимодействат безопасно и ефективно със съществуващата финансова инфраструктура, че подкрепят финансовата стабилност и целостта на международната финансова система“, коментира тя.

Коментарите идват близо година след като Байдън подписа указ, насърчаващ редица федерални агенции, включително финансовото министерство, да отделят повече внимание на проучвания и евентуални регулации на дигитални активи, които могат да включват както монети като биткойна, така и стейбълкойни или CBDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още