IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагматичните аргументи в защита на дигиталните валути на централните банки

Тези дигитални валути улесняват разплащанията и валутната търговия

17:18 | 27.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В края на 19 век в Англия е имало спорове относно това, което някои са смятали за узурпатор на установения паричен ред - хартиените банкноти. По онова време използването на книжна валута като допълнение към златните и сребърните монети се е смятало от противниците ѝ за ненужно разрушително и склонно да причинява нестабилност.

През 1891 г. FT съобщава, че банкнотите в Англия, за разлика от Шотландия, са посрещнати с такова подозрение, че е било трудно да се използват при ежедневни плащания.

Подобен дебат е в ход относно развитието на дигиталните валути на централните банки (CBDC), който набира скорост по целия свят, пише за Financial Times Усмен Жак Манден, сътрудник на Лондонското училище за икономика и политически науки и консултант на няколко CBDC проекта.

CBDC са напът да променят начина, по който могат да се извършват плащания. 11 страни са стартирали CBDC, а 17 провеждат пилотна програма, според данни на Атлантическия съвет. Други 33 разработват такива, а 39 извършват проучвания.

Но някои критици на CBDC казват, че те не са необходими, защото текущата система работи, а и могат да донесат непредвидени рискове. Това изглежда късогледо, без дори да се вземат предвид бъдещите платежни нужди.

Аргументът за CBDC е прагматичен. Те разширяват възможностите за парите на централните банки, като повишават полезността им, за да гарантират, че ще останат устойчиви в бъдеще. Като част от по-широка тенденция за увеличаване на диверсификацията на плащанията, CBDC подкрепят финансовите иновации и насърчават конкуренцията. Става въпрос и за справедливост. Тъй като предлагането на плащания и сетълмент в пари на централните банки е предимство, алтернативните платежни системи трябва да имат достъп до тях.

Понастоящем централните банки издават банкноти за широката общественост и резерви за междубанковите плащания на голяма стойност. Банкнотите са физически символ или инструмент на преносител и разчитат на паричната инфраструктура, включително банкомати и касови апарати. Резервите са безналични парични средства, подобни на депозит в търговска банка, и съществуват в платежните системи, базирани на сметки.

CBDC е цифров токен, който обикновено циркулира в блокчейн или други платформи, базирани на разпределени регистри, за да записват собствеността. През март ще има ключов тест за тях - планиран да бъде пуснат е пилотен проект на ЕС за пазарни инфраструктури, базиран на технологията за дигитален счетоводен регистър (DLT). Той има за цел да изпробва възприемането на търговия и сетълмент на токенизирани ценни книжа, преди регламентът да бъде изменен, за да ги позволи.

DLT платформите предлагат много неконвенционални възможности и предимства. В сложния процес на конвенционална търговия с ценни книжа, изпълнението на сделките, клирингът и сетълментът включват отделни повторяеми операции. Тези дейности също често включват различни субекти.

При търговията с ценни книжа, използваща DLT, изпълнението на сделката и сетълментът са единен процес. Тоест сетълментът представлява размяната на токен за сигурност за паричен токен.

Токените могат да се обменят на базата на доставка срещу плащане мигновено, което означава, че и двата етапа на трансакцията трябва да бъдат завършени едновременно. Незабавният сетълмент би означавал липса на отворени позиции, неизползване на клиринг, незабавна наличност на постъпленията и липса на нужда от централни контрагенти и други мерки за намаляване на риска.

CBDC също така играят важна роля в проучването на нови подходи към търговията с чуждестранна валута. При конвенционалните валутни трансакции финансирането и сетълментът на сделките са отделени. Обработвани чрез кореспондентски банки, дългите закъснения са често срещани.

CBDC очертават изцяло нова архитектура, улесняваща трансгранични и офшорни плащания за миг. Те опростяват, ускоряват и намаляват рисковете при валутната търговия. Това може да позволи на CBDC от по-малки икономики да играят по-важна роля, което води до по-диверсифицирани международни плащания и намаляване на зависимостта от много тесния набор от национални валути днес. Това може да е един от най-големите приноси на CBDC.

Това може да е годината, в която широкото приемане на CBDC за сетълмент на ценни книжа ще направи реален и важен напредък в използването им за търговия с чуждестранна валута. Светът на криптото, който е голям потребител на блокчейни, напоследък преживя трудни времена. Централните банки останаха решени да внедрят технологията за способстване на CBDC. Това е потвърждение, че криптото и блокчейнът са две различни неща.

Парите на централните банки не са претърпели много иновации след въвеждането на съвременните банкноти. Но сега тези институции имат рядката възможност да участват в еволюцията на самите пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 1 година
От средство за размяна някога, сега парите са средство за манипулация. Следващата стъпка с дигиталните пари е пълен контрол над хората. Да живее дигиталното робство, да живее Комунизма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
В съответната държава се употребява неправилен метод за държавни финанси. Всички са с щети.Правителствата взимат заеми за да плащат щети от финансовата неправилност. Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.При запазване на финансова грешка, (независимо какво официална валута се прилага) правителството е с подсигуряван политически провал. След прекратяване на неправилния метод за държавни финанси се премахва водещата причина за сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още