IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две британски финансови компании затягат ограниченията за криптоактиви

Nationwide налага лимит до 5000 паунда за покупки на криптовалути с нейни карти, а HSBC забранява подобни действия

20:00 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските Nationwide Building Society и HSBC Holdings Plc затегнаха ограниченията при достъпа на клиенти на дребно до криптоактиви през последната седмица, превръщайки се в поредните банки в Обединеното кралство, които налагат лимити след скандали в индустрията и регулаторни предупреждения, съобщава Bloomberg.

Nationwide прилага дневни лимити от 5000 паунда за покупки на криптоактиви с дебитна карта, като кредитните карти, издавани от дружеството, вече не могат да се използват за закупуване на криптовалути.

От своя страна HSBC каза, че е забранила на клиентите да извършват покупки на подобни активи чрез нейните кредитни карти, като ограничението е влязло в сила миналия месец.

„Това е свързано с възможния риск за клиентите“, изтъкват от HSBC в съобщение по имейл. И двете банки подкрепиха предупрежденията, издадени от Службата за финансово поведение, която определя криптовалутите като високорискови от няколко години.

Кредиторите се присъединяват към Banco Santander SA, Lloyds Banking Group Plc и Natwest Group Plc, които Поставиха лимити, фокусирани върху криптовалутите, на клиенти от Обединеното кралство през последните години. Повечето от големите банки също са въвели специфични ограничения, като най-голямата криптоплатформа в света Binance Holdings Ltd. е най-честата мишена.

Сривът на криптоборсата FTX през ноември предизвика нова вълна от предупреждения за опасностите около криптовалутите. Редица органи, включително Съветът за финансова стабилност, Международният валутен фонд (МВФ) и Специалната група за финансови действия (FATF) многократно предупреждаваха банките да излагат рисковете, които криптоактивите могат да представляват за традиционната финансова система.

Няколко американски банки с тесни връзки със сектора са изправени пред затягащ се контрол. Акциите на Silvergate Capital Corp., банка с афинитет към криптовалутите, потънаха до рекордно ниско ценово ниво в четвъртък, след като компанията заяви, че оценява дали може да остане жизнеспособна. Регулаторите, включително Федералният резерв на САЩ, призоваха финансовите институции да внимават с „потенциалните повишени ликвидни рискове“, представени от определени източници на финансиране от свързани с криптовалути субекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още