IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за първо месечно поевтиняване за годината

Този месец се очаква монетата да запише спад от 6% в цената си, което ще е първото месечно понижение за 2023 г.

10:56 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Криптовъзстановяването губи инерция, оставяйки биткойна да поеме към най-лошия си месец от краха на FTX през ноември миналата година насам, съобщава Bloomberg.

Този месец се очаква монетата да запише спад от 6% в цената си, което ще е първото месечно понижение за 2023 г. Измерител на водещите 100 дигитални монети също се понижава със сходен размер.

Месечното представяне на цената на биткойна. Графика: Bloomberg Месечното представяне на цената на биткойна. Графика: Bloomberg

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 84% от началото на годината до средата на април, като за кратко стигна 31 хил. долара, но оттогава увеличението се сви до 67%. Намалената ликвидност и ограничителната парична политика отслабиха ентусиазма за криптовалути.

Криптопочитателите видяха в проблемите на американски регионални банки през март доказателство за недоверието си във фиатните пари, което донесе поскъпване за биткойна. Това обаче се оказа временно, след като властите успяха бързо да стабилизират финансовия сектор.

„Това, което наистина трябва да стане, за да има нова вълна на купуване на биткойн и криптоактиви, е да се покаже истинско приложение и развитие, за да може да накара тези любопитни към криптовалутите хора да влязат в криптоекосистемата“, посочва Джон Ву, президент на Ava Labs, пред Bloomberg Television.

През последните четири седмици активи като акции, облигации и злато се представиха по-добре от криптовалутите. Особено интензивна се оказа манията по изкуствен интелект (ИИ), довеждайки до над 10% ръст на индекс със свързани с него акции.

Инвеститорите също така оценяват и ефектите от сключената през уикенда сделка за тавана на американския дълг, която Конгресът трябва да приеме преди 5 юни – денят, когато страната може да се окаже в неплатежоспособност.

Минути преди 10 ч. в сряда биткойнът поевтинява с 2,3% за денонощието до 27 166 долара. Монетата остава на около 41 хил. долара от пика си, достигнат през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още