IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делистванията на криптовалути вървят с рекорден темп тази година

Най-малко 3445 монети или търгувани двойки са били делистнати или са неактивни толкова дълго, че вероятно ще бъдат премахнати

19:31 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Макар че биткойнът отбеляза впечатляващо възстановяване през годината, рекордно количество дигитални монети са били делистнати през това време на борси като Coinbase и Binance, съобщава Bloomberg.

Най-малко 3445 монети или търгувани двойки са били делистнати или са неактивни толкова дълго, че вероятно ще бъдат премахнати на фона на трусовете на криптопазара през последните години, показват данни на Kaiko, цитирани от Bloomberg. Това е с 15% повече от цялата 2022 г. и двойно на количеството през годината преди това, става ясно от проучването.

Coinbase и Binance – само този месец – отписаха над 100 монети. По-конкретно, Coinbase делистна 80 двойки досега през октомври, което е повече от който и да е било друг месец през тази година и поне от 2021 г., показват данни на CCData. Борсата OKX вече е делистнала 172 токена тази година, а Coinbase 176 двойки, показва още информацията на СCData.

Пик на делистнатите и неактивни монети през тази година. Графика: Bloomberg LP Пик на делистнатите и неактивни монети през тази година. Графика: Bloomberg LP

Търгуваните обеми на повечето борси намаляха значително през миналата година, въпреки че броят на монети продължи да се увеличава, като над 1,8 млн. токена са били листнати на централизирани и децентрализирани борси. Тъй като ликвидността пресъхна на криптопазара след серия от скандали и фалити много борси се опитаха да я консолидират сред търгувани двойки, които са по-популярни сред потребителите.

„Елиминирането на фрагментираната ликвидност предлага по-добро трейдинг преживяване за потребителите“, посочва Джейкъб Джоузеф, анализатор на CCData.

Скорошни мерки на регулаторите също допринесоха за делистванията. Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) определи 19 токена като нерегистрирани ценни книга в рамките на дело срещу Coinbase и Binance през юни, като редица други борси също спряха да ги търгуват, за да не си навлекат гнева на регулатора.

Делистванията се увеличават дори и на фона на възстановяването на части от пониженията на цените от 2022 г. Индекс на 100-те най-големи монети се повиши с около 60% от декември насам, след като се срина с 66% през предходната календарна година.

Биткойнът, който сега представлява над половината от криптопазара за 1,3 трлн. долара, поскъпна с почти 30% само през последните две седмици на фона на нарастващия оптимизъм, че в скоро време в САЩ може да има спот биткойн борсово търгуван фонд. Стойността на монетата се увеличи повече от два пъти през тази година до около 34,5 хил. долара, след като се срина с 64% през 2022 г. Най-високота си цена от близо 69 хил. долара достигна в края на 2021 г.

„Това е резултат на експлозия при броя на токени, както и на агресивни листвания на тези токени по време на последния бичи пазар“, коментира Рияд Кари, анализатор на Kaiko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още