IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MicroStrategy увеличава нетната загуба през третото тримесечие

Тя достига 143,4 млн. долара, което е 10,09 долара на акция, спрямо 27 млн. долара, или 2,39 долара на акция, за същия период на миналата година

14:10 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Сейлър. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Сейлър. Снимка: Bloomberg LP

Производителят на софтуер MicroStrategy Inc. – която има значителни притежания на биткойни – публикува загуба за третото тримесечие, след като трябваше да отпише активи заради поевтиняването на криптовалутата.

Базираната в Тайсън Корнър, Вирджиния, компания отчита увеличение на нетната загуба до 143,4 млн. долара, което е 10,09 долара на акция, спрямо 27 млн. долара, или 2,39 долара на акция, за същия период на миналата година. Приходите от софтуер са се увеличили с около 3% до 129,5 млн. долара, което е над средната прогноза за 124,8 млн. долара на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

MicroStrategy, която купува масово биткойни от 2020 г. като средство за защита от инфлацията, бе принудена да извърши мащабно отписване в годините след поевтиняванията на криптовалутата. Биткойнът поскъпна с около 30%, след като поевтиня с 11% през трите месеца, завършили на 30 септември.

Съоснователят на компанията Майкъл Сейлър превърна затруднената софтуерна компания в биткойн прокси за инвеститорите, придобивайки монети за над 5,5 млрд. долара. Сейлър се отказа от поста на главен изпълнителен директор миналата година с намерението да се фокусира върху биткойн аспектите на двойната стратегия на компанията.

Загубата от обезценка в размер на 33,6 млн. долара за тримесечието увеличава общата сума до над 2,2 млрд. долара, което означава, че компанията е отписала почти половината от покупките на биткойни, които е направила, показват изчисленията на Bloomberg. Към 31 октомври MicroStrategy притежава над 158 хил. биткойна на обща стойност от 4,69 млрд. долара, или около 29 586 долара всеки, става ясно от данните на компанията.

Главният изпълнителен директор Андрю Канг заяви, че компанията планира да купи още биткойни.

От средата на 2020 г. акциите на MicroStrategy увеличиха цената си повече от три пъти на фона на поскъпването на биткойна. Широкият индекс S&P 500 напредна с 40% през същия период.

От своя страна, Сейлър посочи за предимствата на инвестиране в акции на MicroStrategy вместо спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF). „Ще има такси за инвестиране в спот ETF“, коментира Сейлър. „Възможността да получите експозиция към биткойн и да не бъдете таксувани с такса е друг плюс за нас“, заяви той.

Според Сейлър спот ETF-ите ще „увеличат пазара драстично“ и ще са вход за капитала на Wall Street към екосистемата на биткойна.

От края на тримесечието биткойн притежанията на MicroStrategy са увеличи стойността си с около 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още