IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MicroStrategy се върна към печалбата, подкрепена от биткойн активите си

Приходите обаче са намалели с 6,1% до 124,5 млн. долара, което е под очакванията на анализаторите за 133 млн. долара

14:03 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Софтуерната компания MicroStrategy, по-известна с това, че е най-големият публично търгуван притежател на биткойни, се завърна към печалба през четвъртото тримесечие на миналата година, след като отчете данъчни облекчения, свързани с активите си в криптовалута, съобщава Bloomberg.

Базираната във Вирджиния компания, управлявана от биткойн ентусиаста Майкъл Сейлър, каза в изявление, че е отчела нетна печалба от 89,1 млн. долара, или 4,96 долара на акция, спрямо загуба от 249,7 млн. долара (21,92 долара за акция) година по-рано. Приходите обаче са намалели с 6,1% до 124,5 млн. долара, което е под очакванията на анализаторите за 133 млн. долара.

MicroStrategy трябваше да отпише стойност, когато цената на биткойна се понижаваше, но не можа да се възползва от последните поскъпвания. Това обаче ще се промени в рамките на новоприето счетоводно правило, според което стойността на дигитален актив се отчита на базата на пазарната цена. Компаниите разполагат с време до 2025 г., за да приложат промяната при отчитането на дейността си. MicroStrategy не е приложила ревизията в данните за четвъртото тримесечие, вместо това отчете 39,2 млн. долара загуба от обезценка по дигиталните си активи.

През 2020 г. MicroStategy стана първата публично търгувана компания, която купи биткойн като стратегия за разпределение на капитал. Според съоснователя и председател Сейлър това бе необходимо за оцеляването на фирмата. И макар той да си спечели адмирациите на почитателите на дигиталните валути, няма друга американска публична компания, освен Tesla и шепа по-малки свързани с криптосектора фирми, които държат монетите в баланса си.

Фирмата регистрира печалба от данъци върху доходите от 149,8 млн. долара при загуба от 35,3 млн. долара за четвъртото тримесечие съответно на 2023 г. и 2022 г. Това отразява промени в допустимата стойност по данъчните активи с отсрочка, свързани с обезценки на притежаваните биткойн активи.

MicroStrategy притежава 190 хил. биткойна към 5 февруари на стойност 5,93 млрд. долара, или около 31 224 долара за биткойн. Пазарната цена на биткойна минути след 12 ч. българско време в сряда е близо 43 092 долара, което е ръст от 0,4% за денонощието.

Акциите на MicroStrategy са поскъпнали с над 300% от юли 2020 г. насам, докато индексът S&P 500 се е повишил с около 60%, а технологичният Nasdaq 100 със 70% през същия период. Акциите на MicroStrategy поевтиняват преди началото на редовната сесия, достигайки цена от 490 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още