IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Драмалиев: ETF-ите отварят вратите много широко в посока нови играчи на криптопазара

Два са основните фактори за ръста в цената на биткойна – одобрението на борсово търгувани фондове (ETF) и предстоящото разполовяване, каза той

12:12 | 08.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основните фактори за сериозния ръст в цената на биткойна, която достигна рекордни стойности, са два – одобрението на борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалутата и предстоящото разполовяване през април. Това каза Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Към тези фактори може да се добавят оптимизмът на пазара, свързан с очакванията за понижение на лихвите, и високата ликвидност на играчите, каза още той.

Драмалиев се съгласи, че изглежда се заформя нова биткойн мания, като към ETF-ите има засилен интерес от инвеститори, които досега не са имали регулаторна възможност за достъп до този тип актив.

„ETF-ите, борсово търгуваните фондове, отварят вратите много широко в тази посока. Аз очаквам, че интересът ще продължи да бъде силен поне до края на годината“, каза той.

Драмалиев отбеляза, че високата волатилност в цената на биткойна се дължи на емоциите на пазарните играчи. Според него това изглежда притеснителен феномен, но по-опитните трейдъри на криптовалута са свикнали на подобни движения. Волатилността най-вероятно ще се увеличава, тъй като много инвеститори и фондове ще започнат да затварят позициите си заради високите стойности на актива, смята той.

Корекция от между 20% и 30% преди разполовяването би било здравословно за пазара, каза още Драмалиев.

„Виждаме по 500-600 млн. долара приходи ежедневно. Аз лично дори мога да кажа, че съм изненадан от този засилен интерес“, каза той. Според Драмалиев у инвеститорите определено се наблюдава страхът да не „изпуснат“. За първи път тези нива на интерес се забелязват преди предстоящото разполовяване, отбеляза той.

Според него инвеститорите трябва по-внимателно да избират активите, в които да инвестират, защото се наблюдава завръщането на меме монетите и има много недоказани проекти на криптоборсите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още