IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще поскъпне биткойнът след разполовяването? Криптосекторът е затаил дъх

Анализатори и инвеститори са разделени за това дали ефектите от промяната вече са изчерпани по отношение на ценообразуването или предстоят нови рекорди

18:11 | 16.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Възможно ли е космическото рали на биткойна тази година едва да започва?

Този въпрос е в главите на криптотрейдърите преди предстоящото разполовяване – събитие, при което се намалява темпът на добиване на нови монети, пише Хана Ланд в материал за Ройтерс.

Предишните разполовявания (наричат се така, защото намалява наполовина възнаграждението в биткойни за копачи за извършена единица работа, бел. ред.) през 2012 г., 2016 г. и 2020 г. бяха последвани от огромни ценови подеми: година след разполовяването от май 2020 г. цената на биткойна бе нагоре с над 545%.

Следващото разполовяване се очаква за 20 април, посочват от CoinGecko. Но този път пазарът пазарът е разделен по отношение на това дали биткойнът ще запише ново главоломно увеличение.

При разполовяването количеството биткойни за възнаграждение за миньорите намалява наполовина, което прави копаенето по-малко печелившо и забавя процеса на производство на нови токени. Някои биткойн ентусиасти смятат, че подсилването на недостъпността на монетата ѝ дава допълнителна стойност.

В доклад от 8 април от Bitfinex прогнозират, че цената на биткойна ще нарасне с до около 160% за 12-14 месеца след тазгодишното разполовяване, което според анализаторите на компанията може да тласне биткойна до рекордна цена от над 150 хил. долара.

„Този настоящ цикъл се отличава от всички други предишни цикли, тъй като цената на биткойна вече е постигнала нов абсолютен връх – дори преди разполовяването. Тази аномалия може да се интерпретира като бичи индикатор, като също така въвежда и известна несигурност в пазарната динамика“, се посочва в доклада.

Дейвид Мърсър, главен изпълнителен директор на LMAX Group, е сред скептиците. „Виждането на зрелия пазар е такова: през 2012 г., 2016 г., 2020 г. разполовяването предхождаше огромен бичи цикъл, така че верните последователи ще ви кажат, че 2024 г. ще е същото. Ние не смятаме така“, коментира той.

Представянето на биткойна след предишните разполовявания. Графика: Ройтерс Представянето на биткойна след предишните разполовявания. Графика: Ройтерс

Причината? Някои анализатори казват, че ефектът от разполовяването може вече да е бил включен в ценообразуването на биткойна при последното му движение нагоре. Монетата достигна абсолютен връх през март, достигайки над 73,7 хил. долара, поскъпвайки  с над 60% от януари на фона на пускането на спот биткойн борсово търгуваните фондове в САЩ и залозите за влизането на нови институционални пари в този клас активи.

Биткойн ETF-ите „привлякоха огромен интерес и нови нетни парични потоци към биткойна преди разполовяването, докато в миналото наблюдавахме ценови нива веднага след разполовяването, които привлякоха тези нови потоци“, коментира Томас Перфумо, ръководител на звеното за стратегии на криптоборсата Kraken.

Вече в ценообразуването?

Разполовяването се случва приблизително на всеки четири години, въпреки че според някои анализатори е трудно да се разчита само на исторически прецеденти. Според тях комбинация от фактори извън разполовяването може да са допринесли за ралито на биткойна през 2020 г., включително разхлабената парична политика и затворените у дома инвеститори на дребно, които харчат останалите си пари за криптовалути.

„Извадка от три (разполовявания, бел. ред.) не е задължително достатъчно голяма, за да бъде убедителна. Също така е важно да отбележим, че други бичи събития в индустрията допринесоха за ръстовете“, посочват в бележка анализатори на Kaiko.

Въпреки това други посочват, че ETF-ите може да са само един от серия катализатори, които може да подкрепят цената на биткойна през годината след разполовяването. Американският Федерален резерв се очаква да намали лихвените проценти тази година, което може да подкрепи цените на рисковите активи, каквито са криптовалутите.

„Налице е едновременно приток на нови пари в този клас активи, най-накрая чрез ETF… има го и Фед, сигнализирайки, че се планира облекчаване на паричната политика по-късно тази година“, казва Рави Доши, ръководител на звеното за пазари на криптоброкера FalconX.

„Ако приемем, че данните за инфлацията продължат да са сподавени, имате рецепта за значително по-високи цени“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: Бит кой H Всичко зависи от това колко шарани ще се хванат в мрежата тоя път, тоест ще поскъпне толкова колкото решът фараоните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 седмица
Какво мислите? Мнения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още