IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн миньорите може да се насочат към AI след разполовяването

Някои компании в сегмента вече имат приходи от изкуствен интелект

10:45 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоминьорите може да се насочат към изкуствения интелект (AI) на места с гарантиран достъп до електроенергия след разполовяването заради възможните по-големи приходи. Това става ясно от доклад на CoinShares, цитиран от CoinDesk.

Разполовяването, което се случва веднъж на всеки четири години и намалява възнагражденията в биткойни за миньорите с 50%, се осъществи в петък.

От Coinshares посочват, че компании за добив като BitDigital, Hive и Hut 8 вече генерират приходи от изкуствен интелект. В същото време TeraWulf и Core Scientific също имат съществуващи AI операции или планират да се разрастват в сектора.

Тази тенденция предполага, че копаенето на биткойни може все повече да се оказва извършвано на места с по-ограничено предлагане на електроенергия, докато инвестициите в AI да се ориентират към по-стабилни локации, посочва авторът на доклада Джеймс Бътърфил.

Миньорите ще трябва да се справят със значителни увеличения на разходите в резултат на разполовяването, като разходите за електричеството и производството като цяло ще се удвоят, се казва още в доклада. Компаниите за добив може да се опитат да смекчат по-големите разходи, като оптимизират консумацията си на енергия, увеличавайки ефективността на добива с нов хардуер.

„Претеглената средна стойност на разходите в пари за производство през четвъртото тримесечие е била приблизително 29 500 долара; след разполовяването се очаква да е около 53 000 долара“, се посочва в доклада. Средната стойност на производство през четвъртото тримесечие е била около 16 300 долара за биткойн, което се очаква да се увеличи до 34 000 долара след разполовяването.

Т. нар. хашрейт – изчислителната мощ, използвана за копаене на монети и обработка на трансакции в блокчейн системата proof-of-work, може да нарасне до 700 exahash до 2025 г., според прогнозата на CoinShares, но да намалее с 10% след разполовяването, тъй като миньорите ще изключат недоходоносните машини.

Към 10:30 ч. българско време цената на биткойна се стабилизира на ниво от около 66 382 долара, което е ръст за денонощието от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още