IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да сте "сертифициран криптоексперт"? Нужни са ви 11 часа и 229 долара

Липсата на широко призната професионална акредитация в сектора на криптовалутите оставя вакуум, който различни организации се опитват да запълнят

17:11 | 16.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За да издържите изпитите за дипломиран финансов анализатор и да поставите буквите CFA в автобиографията си, са необходими поне 900 часа обучение. За изпита за дипломиран експерт-счетоводител, на който обикновено се явяват бъдещи счетоводители, завършили бакалавърска степен по специалността, се препоръчват 300-400 часа.

За да станете "сертифициран експерт по криптовалути" (CCE) обаче, са ви необходими само 229 долара и 11 часа онлайн курсове, предлагани от Blockchain Council. Ако това е твърде голям ангажимент за време, можете да получите "Сертификат за криптовалути и блокчейн" от друга фирма срещу само 4 часа обучение, тест с 20 въпроса и 795 долара.

Липсата на широко призната професионална акредитация в сектора на криптовалутите оставя вакуум, който различни организации се опитват да запълнят, а рекордното поскъпване на биткойна тази година подхранва интереса към тях. И все пак, както и при много други теми, свързани с криптовалутите, стои въпросът какво точно - ако изобщо има нещо - си заслужава инвестицията.

Според професора по финанси от Duke University Кембъл Харви за разпространението на онлайн програмите за криптосертифициране допринася фактът, че много университети изостават по отношение на предлагането на достатъчно курсове в областта.

"Мнозина забелязаха този пропуск и предлагат "сертификати", казва Харви, който изучава пазарите на цифрови активи. "Студентите обаче трябва да са наясно, че някои от тези сертификати са просто трикове за привличане на пари. Купувачът трябва да внимава."

Имейли на Bloomberg до Blockchain Council, търсещи коментар, и многократни обаждания на телефонния номер на уебсайта му са останали без отговор. От ACAMS, която предлага сертификата за криптовалути и блокчейн за 795 долара, не са отговорили на запитванията по имейл за коментар.

Най-малко един случай на програма за криптообразование е свързан директно с предполагаема измама. Миналия месец Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ обяви споразумение с Брайън Сюъл, основател на онлайн курс за търговия, наречен American Bitcoin Academy, който според регулатора е измамил 15 студенти с над 1 млн. долара, като ги е убедил да инвестират във фалшив хедж фонд. Сюъл не е отговорил на запитванията на Bloomberg за коментар.

С покачването на цената на биткойна до нови рекордни нива тази година се наблюдава скок на интереса към криптосектора от страна на инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори - а с това и съответен скок в търсенията в интернет за "криптосертифициране" според Google Trends.

Запитан за различните налични сертификати, представител на криптоасоциацията Coin Center отговоря, че не е запознат с нито един от тях и че "може да ви каже всичко, което трябва да знаете".

Някои големи работодатели в бранша също не обръщат голямо внимание на сертификатите.

"Търсим забележителен опит и постижения в криптосектора извън сертификатите", коментира говорител на Coinbase Global Inc., най-голямата американска криптоборса. "Също така ценим страстта и любопитството към криптовалутите и сме разработили вътрешно обучение за по-нататъшно развитие на хората".

Все пак някои работодатели виждат стойност в определени сертификати. От 2021 г. насам Bitwise Asset Management е накарала повече от 20 свои служители да вземат сертификата на Съвета на финансовите професионалисти за цифрови активи (DACFP) като "чудесен начин да се гарантира, че те започват със силна основа от криптопознания", казва Матю Хуган, главен инвестиционен директор на Bitwise, една от компаниите, които пуснаха нов спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Запитванията за сертификационните курсове на Съвета на финансовите професионалисти за цифрови активи са се увеличили с 30% от началото на годината, след като в САЩ беше одобрена първата група борсово търгувани фондове, инвестиращи директно в биткойн, заяви основателят Рик Еделман.

"Сега, след като вече ги има тези ETF-и и има толкова силно потребителско търсене за тях, наблюдаваме значително увеличение на запитванията", казва той.

Хиляди са преминали курса досега, посочва Еделман. По думите му DACFP се отличава от другите сертификационни курсове, като обпваща не само блокчейн и криптовалути, но и аспектите на финансовото планиране, данъчното облагане и планирането на имуществото на криптовалутите.

За новата вълна от потребители, които навлизат в криптосектора, предизвикателството ще бъде да отделят зърното от плявата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 1 месец
секи, търгувал на "Магурата" или участвал с капитал в пирамида, или поне инвестирал в Ист-Уест интернешънъл на майкъл Капустин има и сертификат за криптовалути.Ако случайно така, е продавал нещо на мултилевъл маркетинг или дай боже, имал досег с уан койн - напрао се наема на работа................В случай, че не иска сам да търгува с криптаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Криптошибанията харчи ток приблизително колкото цяла Малайзия. После пипурките тук изпадат в зелен оргаззъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
"експерт" - новата дума за "паллячо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още