IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат 3 години затвор за бившия шеф на Binance Чанпън Джао

Присъдата в този случай не само ще изпрати послание на Джао, но и на света, настояват от министерството на правосъдието

12:06 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао трябва да прекара три години в затвора заради ролята си в нарушения на законите от страна на криптоборсата. Това посочват от американското Министерство на правосъдието, цитирани от CoinDesk.

Юристи на ведомството са подали документи пред съда, в които настояват Джао да прекара 36 месеца в затвор и да плати глоба от 50 млн. долара, след като се призна за виновен по нарушаване на законите за санкциите и прането на пари на САЩ през ноември.

„Присъдата в този случай не само ще изпрати послание на Джао, но също и на света. Джао е придобил значителни средства от нарушаването на американските закони и цената за това нарушаване трябва да е значителна, за да накаже ефективно Джао за криминалните му деяния и да спре други, които са изкушени да градят богатства и бизнес империи, нарушавайки американските закони“, се казва в документите.

Първоначално Джао бе изправен пред възможността за 18 месеца затвор в рамките на условията по споразумението за признаване на вина. Но от министерството посочиха в новите документи, че „мащабът и последиците от нарушението на Джао са огромни“ и е „подходящо“ увеличение на срока.

„Отчасти защото Джао не можа да приложи ефективна програма срещу прането на пари в Binance, злонамерени актьори използваха борсата Binance по различни начини“, посочват още от министерството.

Финансовата част – глобата от 50 млн. долара, вече бе договорена между прокуратурата и защитата на Джао. Той също така има правото да обжалва присъда до 18 месеца.

Първоначално присъдата му трябваше да бъде произнесена през февруари, но изслушването бе отложено по взаимно съгласие за 30 април.

Глоба и за До Куон

По-рано стана ясно също, че и друг бивш лидер в сектора – съоснователят на Terraform Labs До Куон, го очаква солена глоба. Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) е поискала съд в Ню Йорк да наложи 5,3 млрд. долара глоба на Terraform Labs и Куон за ролята им в краха на екосистемата на Terra за 40 млрд. долара през 2022 г., съобщи CoinDesk.

SEC иска Terraform Labs и Куон да платят 4,74 млрд. долара, както и допълнителни санкции за общо 520 млн. долара, от които 420 млн. долара само за фирмата и 100 млн. долара от джоба на нейния съосновател.

Куон все още се намира в Черна гора, където бе арестуван миналата година за опит да премине през страната с фалшифицирани документи от Коста Рика напът за Дубай. Властите в балканската страна в момента разглеждат паралелни искания за екстрадирането му от САЩ и Южна Корея – родната страна на Куон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още