IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Южна Корея, и САЩ искат екстрадирането на човека зад TerraUSD

Възможно е обаче До Куон да бъде екстрадиран едва след излежаване на присъда в Черна гора за фалшиви лични документи

13:00 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
До Куон е ескортиран от полицията в Подгорица. Снимка: EPA/BORIS PEJOVIC
До Куон е ескортиран от полицията в Подгорица. Снимка: EPA/BORIS PEJOVIC

Южна Корея и САЩ искат екстрадирането на До Куон, бившия главен изпълнителен директор на криптоплатформата Terraform Labs зад стейбълкойна TerraUSD, който бе задържан миналата седмица в Черна гора. За това съобщи черногорският министър на правосъдието Марко Ковач, цитиран от Ройтерс.

Куон, който е южнокореец по националност, бе криптопредприемач, преди да бъде обвинен в многомилионна измама след краха на TerraUSD през май 2022 г., който разтърси криптопазара. Той бе в неизвестност, преди да се появят съобщения, че най-вероятно се намира в Сърбия.

Американските власти обявиха миналата седмица, че повдигат обвинения на До Куон за два случая на измама с ценни книжа, измама по електронен път, измама със стоки и заговор.

Куон отговаряше за TerraUSD и сестринската валута луна, които загубиха капитализация за около 40 млрд. долара миналата година. Южнокорейските власти издадоха заповед за ареста му миналия септември.

Куон бе задържан в Черна гора с още един заподозрян.

„Екстрадирането на До Куон (и другия заподозрян)… официално е било поискано“ от Южна Корея, като и САЩ са поискали екстрадиране, каза Ковач на пресконференция в столицата Подгорица.

Ковач обаче заяви, че двамата мъже са с повдигнати обвинения и в Черна гора за представяне на фалшиви документи и ще бъдат екстрадирани едва след като преминат дело и излежат присъда в балканската страна.

Куон и вторият заподозрян – идентифициран като Хон Чан Джун от черногорската полиция, бяха задържани на 23 март на летището в Подгорица в опит да се качат на полет за Дубай, припомня Ковач.

Черногорската полиция им е повдигнала обвинения в притежание на фалшиви документи за самоличност, след като са били открити коригирани паспорти на Коста Рика и отделно белгийски паспорти в багажа им, както и компютри и друга електроника.

Ковач заяви, че южнокорейските и американските власти също така са поискали и предаване на компютрите на задържаните.

Съд в Подгорица нареди те да бъдат задържани за 30 дни в предварителния арест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още