IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската прокуратура повдигна обвинения в измама срещу човека зад TerraUSD

До Куон бе задържан в четвъртък в Черна гора след месеци на издирване

11:33 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
До Куон. Снимка: Bloomberg LP
До Куон. Снимка: Bloomberg LP

Срещу съоснователя на Terraform Labs До Куон вече има повдигнати обвинения и от американската прокуратура за организирането на дългогодишна криптовалутна измама, която е изтрила най-малко 40 млрд. долара пазарна капитализация.

Повдигнатото обвинение от кабинета на главния прокурор на САЩ в Манхатън слага край на един драматичен ден, в който стана ясно, че Куон, който вече е издирван от родната си Южна Корея, е бил арестуван в Черна гора. Засега не е ясно дали арестът е бил по искане на американските власти, но от щатската прокуратура заявиха, че ще искат екстрадирането му в Ню Йорк.

Американският адвокат на Куон – Марк Калифано, не е отговорил незабавно на искане за коментар.

Ако бъде изпратен в Ню Йорк, 31-годишният Куон ще бъде разследван от същата служба, която отговаря и за действията срещу друга водеща някога фигура от криптосвета – съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд, който бе екстрадиран от Бахамите. Главният прокурор на Манхатън Деймиън Уилямс неведнъж е казвал, че усилията на криптофирмите да избегнат регулациите, като се позиционират в чужбина, няма да спре неговите прокурори.

„Web3 не е зона без закони“, каза Уилямс миналия юли, допълвайки, че „измамата си е измама, без значение дали е в блокчейна или на Wall Street“.

Крахът на стейбълкойна TerraUSD на Terraform разтърси криптосвета миналата пролет. Монетата трябваше да поддържа паритет с щатския долар чрез сложна комбинация от алгоритми и търговия, включително на друга монета – луна. Тя бе създадена като убежище от волатилността на други криптовалути, но бързо се оказа в криза, след като доверието в проекта на Куон се изпари след няколко хаотични дни в началото на май.

Ефектът от случилото се бе значителен за криптосектора и изигра роля в последвалите събития с компании като Three Arrows Capital, Voyager Digital и FTX.

Според американското обвинение се предполага, че Куон е измамил инвеститори за аспекти на блокчейна си тера, включително за неговата технология и мащаба му на приемане от потребителите.

Обвинението цитира неверни и подвеждащи твърдения на Куон, направени в телевизионно интервю, както и в социалните мрежи за предполагаемата му схема. Прокуратурата също така обвинява Куон в подвеждането на потребители за криптовалутите, издавани от Terraform – включително луна и TerraUSD.

Според друга точка от обвинението Куон е участвал в манипулиране на пазара с неназована американска компания за промяна на пазарната цена на TerraUSD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още