IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на TerraUSD До Куон не се призна за виновен пред съда в Черна гора

Той бе задържан по международна заповед за арест и обвинен от местните власти, че използва фалшиви документи за пътуване

16:41 | 11.05.23 г.
До Куон. Снимка: Bloomberg
До Куон. Снимка: Bloomberg

Криптопредприемачът До Куон пледира, че е невинен пред съда в Черна гора, където бе задържан по международна заповед за арест и обвинен от местните власти, че използва фалшиви документи за пътуване, съобщава Bloomberg.

Съоснователят на Terraform Labs и бившият ѝ главен финансов директор Хан Чан Джун бяха арестувани на летището в черногорската столица Подгорица през март, когато се опитаха да се качат на частен самолет до Дубай. Куон се укриваше в продължение на месеци след краха на неговия стейбълкойн TerraUSD през май миналата година, което предизвика криминално разследване в родната му Южна Корея.

Защитникът му Бранко Анджелич предложи пускане под гаранция от 400 хил. евро за всеки, но прокурорът Харис Саботич силно възрази, заявявайки, че двамата имат достатъчно финансови възможности, но нулев интерес да останат в Черна гора. Следващото изслушване ще бъде 16 юни.

Куон е обвинен от американската прокуратура, че е ръководил дългогодишна криптоизмама, която е заличила поне 40 млрд. долара пазарна стойност, и е изправен пред подобни обвинения в Южна Корея. И двете държави искат екстрадирането на Куон от Черна гора, където представители на съдебната власт заявиха, че може да обмислят да го предадат само след като бъдат приключени местните наказателни производства.

Двамата бяха арестувани с паспорти от Белгия и Коста Рика, като са имали и поне един паспорт, издаден в Южна Корея, заяви представител на Черна гора през март. Паспортите от Белгия и Коста Рика са били фалшиви, посочват от Интерпол и Черна гора. И двамата обвинени в съда заявиха, че паспортите от Коста Рика, които са опитали да ползват, са били истински.

Използването на фалшиви документи е наказуемо с до 5 години затвор съгласно законите на Черна гора.

Първото изслушване на Куон в съда в Подгорица се случва почти година след срива на TerraUSD и сестринския му токен Luna. Това събитие ускори по-широкия спад за 2 трлн. долара на криптопазара. Представители на Южна Корея казват, че проектът Terra, който Куон помогна да бъде създаден, е бил „измислица“ от самото начало, тъй като е било невъзможно алгоритъмът, който е помогнал за поддържането на стабилна цена на TerraUSD, да бъде направен правилно.

Преди краха на TerraUSD участниците в проекта са спечелили 463 млрд. вона (350 млн. долара), казаха южнокорейски служители миналия месец. Другият съосновател на Terraform Labs, Даниел Шин, беше обвинен през април заедно с девет други по обвинения, които включват нарушение на закона за капиталовите пазари.

Прокурорите от Южен Корея са замразили около 233 млрд. вона от активите на Куон, включително къщата му в Сеул и луксозна кола, заедно с ценни книжа, банкови депозити и криптовалути, съобщи Korean Economic Daily в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още