IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията гледа песимистично на следващия краен срок за спот етер ETF през май

Според източници най-вероятно американският регулатор ще откаже исканията и не е изключено дори да се стигне до съд

11:30 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските емитенти и други компании очакват Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да отхвърли исканията за пускане на борсово търгувани фондове (ETF-и), обвързани с цената на етера, след като са провели няколко обезкуражителни срещи с представители на агенцията. За това съобщават четирима източници на Ройтерс.

VanEck, ARK Investment Management и седем други емитенти подадоха заявления до SEC за листване на ETF-и, които да следят спот цената на втората по големина на пазарната капитализация криптовалута. SEC трябва да вземе решение по молбите на VanEck и ARK, които са първи в списъка, до съответно 23 и 24 май.

Скорошните срещи между емитентите и регулатора са били едностранчиви и от агенцията не са дискутирали съществени подробности по предложените продукти, коментират четиримата източници, които са участвали в тях.

Това контрастира с подробните и напрегнати обсъждания през седмиците преди пускането на спот биткойн ETF-ите през януари, коментират хората, които са пожелали да останат анонимни.

Американският регулатор, воден от криптоскептика Гари Генслър, отхвърляше исканията за биткойн инструментите повече от десетилетие с довода, че има опасения за пазарни манипулации. Той обаче в крайна сметка се оказа принуден да даде зелена светлина, след като Grayscale Investments спечели съдебно дело.

„Изглежда по-вероятно одобрението да бъде забавено до по-късно през 2024 г. или дори по-нататък“, коментира Тод Розенблут, ръководител на звеното за ETF анализи на VettaFi. „Регулаторната картина все още изглежда мрачна“, допълва той.

Някои емитенти все още планират да подадат допълнителни документи до SEC, за да може диалогът с властите да продължи.

Говорител на регулатора заяви, че няма да коментира индивидуални заявления. Главният изпълнителен директор на VanEck Ян ван Ек каза пред CNBC по-рано този месец, че заявлението на фирмата най-вероятно ще бъде отхвърлено.

От ARK не са отговорили на запитване за коментар.

Досега SEC са провели само няколко срещи във връзка с продуктите, свързани с етера, става ясно от източниците и от архивите на регулатора.

Единствената съобщена среща от регулатора е била миналия месец с криптоборсата Coinbase във връзка със заявлението на Grayscale за обръщане на етер тръста си в борсово търгуван фонд.

SEC одобри спот биткойн ETF-ите на основанието, че механизмите за пазарно наблюдение за биткойн фючърсните инструменти, които бяха одобрени през 2021 г., са достатъчно добри и за спот ETF-ите.

От Coinbase настояват, че същата логика важи и за етера, тъй като фючърсният и спот етер пазарът са много тясно свързани, става ясно от документи от SEC.

Регулаторът може да отхвърли исканията с довода, че не е разполагал с достатъчно време, за да наблюдава фючърсите, коментира Мат Хоуган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, която също е заявила желание да пусне спот етер ETF.

Според някои евентуалното отхвърляне може да доведе до нови дела.

„Напълно възможно е евентуално да видим етер ETF-и“, коментира един от източниците. „Но не преди някой да получи отказ и да се отиде в съда“, допълва запознатият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още