IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой американци работят на свободна практика

Работата в офис от 09 ч. до 17 ч. вече не е това, което искат служителите отвъд Океана

20:55 | 13.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Броят на американците, които са започнали работа на свободна практика тази година, е достигнал рекордните 60 млн. души. Това е сигнал за промяна в начина, по който хората оценяват ценностите и приоритетите си в работата, пише Bloomberg.

Около 39% от цялото трудоспособно население в САЩ се е трудила на свободна практика тази година в сравнение с 36% през 2021 г., показва изследване на платформата за работа на свободна практика Upwork. Работата на свободна практика става по-популярен избор през годините. Графика: Bloomberg LP Работата на свободна практика става по-популярен избор през годините. Графика: Bloomberg LP

Хората преосмислят значението на работата отвъд традиционните пътища за кариера, тенденция, която се ускори след пандемията, когато милиони хора загубиха работата си или бяха принудени да работят от вкъщи. След като икономиката се възстанови и някои американски работодатели сега се затрудняват да запълнят работните места на най-затегнатия трудов пазар от десетилетия, все повече хора придобиват смелост да работят самостоятелно, което им дава повече гъвкавост и автономия.

Изследването установило, че 81% от работещите на свободна практика американци са избрали варианта да имат повече контрол върху кариерата си, а 73 на сто са заявили, че възприятието им за работата на свободна практика като кариера е станало по-положително спрямо 68 на сто през 2021 г.

„Моделът на работа в офиса от девет до пет при един и същи работодател не е това, което вече искат хората“, коментира Маргарет Лилани, вицепрезидент на отдела за решения за таланти в Upwork.

Хората, родени в края на 90-те години на миналия век, известни като поколението Z, и  поколението Y, или родените между 1981 и 1996 г., е най-вероятно да обмислят работа на свободна практика, като 43% от всички работещи хора от поколението Z и 46 на сто от поколението Y са изпълнявали такава работа през 2022 г., сочи докладът.

Около 17% от работещите американци са търсели повече източници на доходи чрез микс от традиционна заетост и работа на свободна практика, което е ръст с три процентни пункта спрямо 2021 г., сочи докладът.

Работата на свободна практика става по-популярна сред хората със следдипломна квалификация, като 26% от тях са избрали такъв тип работа тази година. Това е ръст с шест процентни пункта спрямо 2021  г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още