IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Subway се продава. Кой иска да купи веригата за сандвичи? 

Цената на сделката може да достигне 10 млрд. долара, решение се чака през следващите седмици 

08:17 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Подразделението за управление на активи на американската банка Goldman Sachs е сред заинтересованите кандидати за придобиване на американската верига за сандвичи Subway, която може да премине в нов собственик за около 10 млрд. долара. Други заинтересовани страни са Bain Capital, TPG и TDR Capital, съобщи Sky News. През февруари Subway заяви, че разглежда възможността за продажба на бизнеса поради нарастващите разходи и засилващата се конкуренция.

Goldman Sachs и TPG отказват да коментират темата. Subway, Bain Capital и TDR първоначално не са отговорили на искането за коментар на Bloomberg. 

Subway е една от най-големите вериги за бързо хранене в света с над 37 000 магазина в 100 държави. Компанията е собственост на двете семейства основатели Фред ДеЛука и Питър Бък повече от 50 години. 

Вече имаше съобщения за възможна продажба през 2021 г. По това време Subway отричаше това. Друга индикация за предстояща продажба беше дадена в началото на февруари, когато 50-процентното акционерно участие на Бък, който почина през 2021 г., беше прехвърлено на благотворителната фондация на семейството. След този ход няма да се дължат данъци при продажбата на дела.

Subway е едно от най-разпознаваемите имена в индустрията и нейните над 20 хил. локации в САЩ я правят най-голямата по брой ресторанти, засенчвайки McDonald’s. Липсата на гишета за коли обаче я засегнаха по време на пандемията, когато много ресторанти бяха затворени. Шефът на компанията Джон Чидси (60 г.) наскоро обяви плановете си да разшири броя на обектите извън САЩ до 25 000. По отношение на броя на обектите Subway е най-голямата верига ресторанти в САЩ. Оборотът на веригата обаче е намалял през последните десет години, след като през 2012 г. достигна най-високата си стойност от 18 млрд. долара, съобщи Technomic. 

Компанията се изправи и пред поредица от негативни публикации в пресата, включително когато неин еднократен лобист бе осъден за детска порнография през 2015 г. Освен това Върховният съд на Ирландия постанови през 2020 г., че хлябът на Subway има твърде много захар, за да се нарича хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още