IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък часовник Patek Philippe бе продаден на търг за близо 6 млн. долара

Това е най-високата цена, плащана някога за часовник на онлайн търг

16:15 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christie's
Снимка: Christie's

Рядък часовник Patek Philippe бе продаден на търг в Хонконг за 5,8 млн. долара. Това е най-високата цена, плащана някога за часовник на онлайн търг, съобщава Bloomberg.

Моделът Sky Moon Tourbillon на Patek Philippe, със син ръчно изработен емайлиран циферблат и ръчно резбован корпус от бяло злато, достигна цена от 45,45 млн. хонконгски долара във вторник, се казва в изявление на аукционната къща Christie’s.

Цената показва, че колекционерите все още са готови да дадат пари за редки часовници въпреки тревогите в банковия сектор. Скъпите часовници са любим лукс за банкерите, използващи пари от годишни бонуси, но сега те са изправени пред трудни времена след спешното поглъщане на Credit Suisse от швейцарския му конкурент UBS Group и краха на Silicon Valley Bank.

Часовникът Patek Philippe с референтен номер 6002G-001 първоначално беше продаден в Женева през 2015 г. и се смята за един от най-сложните часовници в света. Той разполага с 12 т.нар. „усложнения“ или специални функции в механичния си механизъм, включително вечен календар с ретрограден дисплей за дата и минутен репетир със звънене.

Цените на вторичния пазар и на търговете за някои от най-популярните луксозни часовници, произведени от швейцарски марки като Rolex, Patek и Audemars Piguet, скочиха до безпрецедентни нива по време на пандемията и през първото тримесечие на 2022 г. Те обаче спаднаха рязко, след като лихвените проценти започнаха да се повишават, а цените на криптовалутите – да се сриват.

„Продължава да има изключително оживен пазар за часовници по целия свят, което се вижда от запалените международни наддавания, на които стана свидетел тази продажба“, каза в изявление Александър Биглер, вицепрезидент и ръководител на отдела за часовници в Christie's Asia Pacific.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още