IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад с играчки за над 16 млн. лева са купили българите през 2022 г.

Очакванията са пазарът да задмине 20 млн. лева до пет години

09:44 | 07.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Българите с удоволствие са „унищожили“ близо 172 хил. кг шоколадови изделия с играчки през 2022 г., увеличавайки консумацията с близо 2% за една година. Това показват последните данни за пазара на Euromonitor International, предоставени на Investor.bg.

Във финансово изражение продаденият обем се равнява на 16,2 млн. лева, като и тук се вижда ръст, и то доста по-значителен – от 9,4%. Това означава, че домакинствата са похарчили средно по 5,4 лева за шоколадови изделия с играчка.

Компанията подчертава, че по-бързият ръст на стойността в сравнение с този на обема се дължи на по-скъпите продукти в резултат на по-високите производствени разходи и поскъпването на суровините, опаковките и транспорта.

Шоколадовите торбички, последвани от различни кутии с шоколадови бонбони и шоколадови барчета, водят по ръст на стойността. Обемът обаче продължава да се увеличава, тъй като българите все повече се завръщат към живота навън след Covid. Събиранията, празниците, потреблението на момента и импулсивните покупки подкрепят продажбите на шоколадови продукти през 2022 г.

В данните се изтъква, че българите обръщат все повече внимание на здравето си, когато става въпрос за продуктите, които консумират. Това, от своя страна, засилва търсенето на подобни продукти, както и иновациите, като вече се продават много нови продукти с твърдения, че са по-здравословни, например със съдържание на микроорганизми, които са полезни за чревната микрофлора.

Сезонният шоколад отчита силен растеж през 2022 г., а водещите брандове остават фокусирани върху телевизионните реклами, специални рафтове в магазините и големи кампании в социалните мрежи.

Безапелационен лидер на пазара у нас е Ferrero, собственик на бранда Kinder, който държи 95,3% дял от пазара. Останалите под 5% се разпределят по малко сред други компании.

Според Euromonitor бизнесът с шоколад в България ще се развие положително през 2023 г. и следващите пет години, както по обем, така и по стойност. Очакванията на компанията са пазарът да стигне обем от 188 хил. кг за малко на 20 млн. лева до 2027 г.

Това до голяма степен се дължи на продължаващото разширяване на модерни търговци на дребно в по-малките градове, което ще направи по-достъпно по-широка серия продукти за повече потребителите.

Освен това се очаква производителите да подкрепят растежа с повече продуктови разработки, особено на шоколадови продукти с твърдения, че са по-здравословни, и маркетинг послания, които търсят да ангажират потребителите чрез емоциите им.

Тенденции в Източна Европа и по света

През 2022 г. домакинствата в Източна Европа са харчили средно по 4,2 долара за шоколадови изделия с играчки. Това е доста над средното ниво от 2 долара на домакинство.

Световният пазар на шоколад с играчки е в застой, показвайки ръст от само 0,5%. Ferrero държи почти 62% пазарен дял и е бил лидер на пазара в цял свят през миналата година.

Най-големият региона на пазара по стойност през 2022 г. е бил Западна Европа (1,6 млрд. долара), следван от Азиатско-Тихоокеанския регион (1 млрд. долара) и Източна Европа (500 млн. долара).

Очаква се пазарът на шоколадови изделия с играчки в Източна Европа да се разрасне с 36,5% през периода 2023-2027 г., достигайки почти 700 млн. долара през 2027 г. Полша ще запише стабилен ръст от 42,1% по стойност през следващите 4 години, следвана от Словакия (30,3%), Румъния (27%), България (25,2%), Чехия (17,9%) и Унгария (16,8%).

„Тъй като разходите за живот продължават да растат, ограничените харчове и закупуването на най-важните неща са основна тема на тазгодишното празнуване на Великден, което важи и за шоколадовите изделия“, коментира София Мегери, мениджър проучвания в Euromonitor International.

Тя допълва, че тази година производителите са представили нови дизайни и вкусове на изделията си, както и по-достъпни размери и варианти, за да бъдат по-лесно разпределени между семейството и приятелите при събирания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още