IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчното предлагане оскъпява и най-евтината чаша кафе

Разтворимите кафета с високо съдържание на Робуста са поскъпнали с 20% в Германия

13:45 | 14.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалната криза с разходите за живот кара любителите на кафето да се насочват към по-евтини сортове. Но недостигът на кафе от сорта Робуста затруднява все повече намирането на поносима за бюджета чаша кафе, пише Bloomberg.

Много любители на кафето предпочитат висококачествените зърна Арабика, продавани в кафенетата, докато Робуста обичайно е по-евтино, защото дървото е по-издръжливо и изисква по-малко грижи, което улеснява производството в големи количества. Сортът често се използва в разтворимото кафе, еспресото и смлените смеси, продавани в супермаркетите, които преживяха завръщане, тъй като потребителите с ограничени средства търсят алтернативи.

Ключови производители обаче се затрудняват да отговорят на ръста на търсенето, като цените на едро тази седмица достигнаха най-високото си ниво от близо 20 години.

За потребителите на най-големия пазар за кафе в Европа, Германия, ограниченото предлагане оказва забележим ефект върху цените на дребно, като разтворимите кафета са поскъпнали с близо 20% спрямо година по-рано, въпреки че инфлацията при кафето на зърна губи инерция. Ръстът на цените на разтворимите кафета в САЩ също се забави по-малко, отколкото при печеното кафе през април. Годишна инфлация в Германия при кафето на зърна и инстантното кафе. Графика: Bloomberg LP Годишна инфлация в Германия при кафето на зърна и инстантното кафе. Графика: Bloomberg LP

Шансовете глобалният недостиг на Робуста да се смекчи скоро не са големи. Виетнам, който е най-големият производител в света, вероятно е прибрал най-малката реколта от четири години насам, след като фермерите се съсредоточиха върху отглеждането на по-рентабилни култури като авокадо и дуриан, за да се справят растящите разходи за изкуствени торове след нашествието на Русия в Украйна.

Реколтата в Бразилия, която е вторият по големина производител на сорта, беше засегната заради сушата и също така има притеснения, че производството в Индонезия може да пострада след обилните дъждове.

Въпреки тези препятствия износът на кафе сорт Робуста е нараснал в световен план през първите шест месеца от настоящия сезон спрямо последните три години, просто не толкова бързо, за да отговори на по-големите нужди. Доставките между октомври и март са се повишили с около 4% в сравнение със същия период на 2021-2022 г., сочат данни на Международната кафе организация.

„Имаше такъв отлив в търсенето на по-скъпи кафета, че пазарът не е равномерно задоволен от по-високия износ на Робуста“, коментира Джудит Гейнс, която управлява консултантска компания, съсредоточена върху суровини като кафето, в Ню Йорк. Цените на едро на Робуста са на най-високото си ниво от близо 12 години насам. Графика: Bloomberg LP Цените на едро на Робуста са на най-високото си ниво от близо 12 години насам. Графика: Bloomberg LP

Преходът е наблюдаван за първи път сред пекарите, които са увеличили количеството Робуста в търговските си смеси, за да компенсират по-високите цени на Арабика и сметки за енергия. След това двуцифрената инфлация в много части от света увеличи сметките за хранителни стоки до най-високото им ниво от десетилетия, принуждавайки някои потребители да избират по-евтини варианти.

В резултат на това разтворимото кафе с високо съдържание на Робуста се разраства по-бързо от останалите сегменти в индустрията, казва Агиналдо Лима от Бразилската асоциация за разтворимо кафе, чиято страна е водещ производител на разтворимо кафе в света. А водещи компании в други части на света като Nestle и индийската Tata Coffee също съобщават за по-силно търсене на разтворимо кафе в новите си финансови отчети.

Макар че зърната Робуста са значително по-горчиви от Арабика, отчасти заради по-високото съдържание на кофеин, Виетнам и Индонезия подобряват качеството на зърната си, като улесняват пекарите да увеличават разнообразието в смесите, без драстично да променят вкуса, казва Гейнс.

Потребителите може да открият „много интересни вкусове“, когато пият Робуста, дори ако вкусът е различен от този на кафето Арабика, отбелязва Даниъл Мунри, бариста, който управлява Royalty Quality Cafe в Южна Бразилия.

„Има сладост и киселинност, които са чудесно допълнение и придават баланс на напитката“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още