IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейците - новите най-големи фенове на уискито

Пазарът на алкохолната напитка в страната се разраства – корейците са изпили с 46% повече уиски през 2022 г. спрямо предходната година

17:55 | 16.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За Чой Гю-Вон, 29-годишен кореец в малко селце в Южен Кьонсан, пиенето на уиски у дома е начин да се наслади на живота, дори с по-ограничен бюджет, пише Bloomberg.

„След като опитах коктейла Нighball в един бар, реших да се пробвам да си го направя сам“, споделя Чой. Той приготвя свой собствен такъв от безалкохолно, лед и уиски - Jack Daniel's или Suntory Kakubin, които са на цена от около 35 долара бутилката в Южна Корея, с ДДС. Въпреки че това все още е по-евтино, отколкото една вечер в някой бар, уискито остава много по-скъпо от по-разпространения алкохол соджу в Корея, който се предлага на цена от 2 долара за бутилка.

Според Чой и много от приятелите му по-високата цена си заслужава. По данни на компанията за изследвания Euromonitor International южнокорейците са изпили 14,2 млн. литра уиски през 2022 г. - малко количество в сравнение с други страни, но с 46% повече от количеството уиски, изпито през 2021 г. Този темп на нарастване е най-бързият в света, твърдят от компанията.

„Потребителите от поколението на Милениалите (родени между 1980 г. до около 1997 г. - бел. прев.) и по-младото, т.нар. Gen-Z (родените след 1997 г.) поколение, са склонни да отхвърлят алкохолната култура, състояща се от прекомерното пиене по време на късните нощни събирания, и търсят нови начини да се наслаждават на алкохола“, смята Съни Мун, мениджър на изследването в Euromonitor. „При продължителното разпространение на Covid-19 идеята, че може да си позволиш малки удоволствия с малко пари, се разви все повече“.

Бумът на продажбите на уиски допринася за нарастващите разходи на Южна Корея за луксозни стоки, които през 2022 г. откроиха азиатската страна като най-големия потребител на луксозни стоки на глава от населението в света, посочват от Morgan Stanley. Луксозни марки като Louis Vuitton на LVMH и Gucci проведоха модни дефилета в Сеул тази година, а Ferrari избра столицата, за да проведе първото си публично събитие в Азия.

Луксозното едномалцово уиски е новата любима напитка на корейците

LVMH също се стреми да спечели от новооткритата любов на корейците към уискито. За първи път през юни нейната марка за едномалцово уиски Ardbeg проведе „Ardbeg Day“ в Сеул, дегустация на уиски само с покана на място, напомнящо шотландска дестилерия. Производителят на шотландско уиски Balvenie пък отвори втория си бар в Сеул тази година – след първия в лъскавия квартал “Гангнам” заедно с ресторант със звезда Мишлен.

Скъпите марки и редките бутилки са се превърнали в символ за статуса на човек, точно както нова луксозна чанта или обувки, особено в социалните медии. Макар че продажбата на алкохол между физически лица е забранена, някои онлайн общности се превърнаха в пазар на празни бутилки от уиски. Една много ценна декорация за домашния интериор, празна бутилка от смесено уиски Royal Salute, наскоро беше продадена за 78 хил. вона (около 60 долара).

„30-годишните прекарват голяма част от времето си в Instagram и искат да се изфукат“, смята Брайън До, основател на Three Societies Distillery край Сеул, първия производител на едномалцово уиски в страната. „Споделят неща от сорта: пия това сингъл малц уиски или това 18-годишно уиски. Не можете да направите това със соджу или други южнокорейски напитки".

Той казва, че се е съсредоточил върху износа, за да избегне облагането на продуктите си с високите местни данъци. Големите корейски търговци Lotte и Shinsegae, които продават уиски на дребно, също планират да построят дестилерии, за да се възползват от идеалния климат за производство на уиски, особено на сингъл малц.

Поръчките на уиски на един от най-големите специализирани онлайн магазини в света – The Whisky Exchange от Южна Корея, са нараснали с 91% през последните пет години в сравнение със само 15% за останалата част от Азия, твърди ръководителката на отдела за покупки Доун Дейвис. Корейците предпочитат сингъл малц или такива, произведени в една дестилерия, използваща сингъл малц зърно, като например Шотландския сорт Springbank, смята тя.

72% данък върху алкохола спъва пазара

Данъците обаче са сериозна пречка за непрекъснатия ръст на пазара. Вносните спиртни напитки могат да бъдат обложени с надценка от над 130% към продажната цена. За местните спиртни напитки положението също не е много по-добро, но ниската цена на соджуто, което често е по-евтино от бутилка вода, му дава предимство.

За разлика от тях бирата и такджу - традиционно билково вино - се облагат с данък въз основа на процентното съдържание на алкохол в тях. През 2022 г. Европейската търговска камара в Корея препоръча на корейското правителство да разшири данъчното облагане на тази база и за други алкохолни напитки, заради увеличеното търсене на качествен алкохол. От 2020 г. Южна Корея облага бирата по този начин и това подобрява конкурентоспособността на местните производители на бира.

Данъчното облагане на алкохола, произведен в по същия модел, се оказва трудно, тъй като би повишило цената на соджуто навсякъде в ресторантите и хранителните магазини заради съдържанието на около 13% алкохол. Управляващите се опасяват от обществени протести срещу новите данъци, подобни на тези, свързани с по-високите налози върху цигарите през 2015 г., казва Ким Уо Чул, професор по данъчно облагане в университета в Сеул.

„Ако целта на данъка върху алкохола е да защити здравето на обществото, властите трябва да го облагат въз основа на алкохолното съдържание в една напитка, а не на цената на алкохола“, смята Ким. Ниската цена на соджуто „кара корейските граждани да го консумират прекомерно и потенциално да станат алкохолици“.

Според Ким 72% данък върху алкохола в Корея е много по-висок от този в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където средното му равнище е около 20%. За да избегнат допълнителните разходи, някои потребители прибягват до крайни мерки. Наскоро данъчните власти на международното летище „Инчхон“ поискаха от прокуратурата да разследва трима пътници, обвинени, че са внесли уиски с фалшифицирани тарифни документи.

За жителите, които спазват закона, уискито, обложено с висок данък остава лукс дори ако се предлага от определено нелуксозно място като магазините 7-Eleven. Когато 7-Eleven проведе събитие, наречено Whisky Run в Сеул през май по случай пускането в продажба на 2 хил. бутилки лимитирано уиски, включително Yamazaki 12-годишно и GlenAllachie 10-годишно Batch 9, клиентите чакаха на дълги опашки.

Чой, любителят на уискито, превърнал се в домашен барман, се надява подобни алкохолни напитки да станат по-достъпни, подобно на соджуто и бирата.

„Искаме по-разумни цени на уискито“, заяви той. „В Южна Корея то все още е скъпо за хората, които тепърва започват работа и за студентите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още