IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola повиши годишните си насоки на фона на стабилното търсене

Компанията очаква коригирана печалба на акция да нарасне с 5% до 6% спрямо предишната прогноза за 4-5%

17:05 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Coca-Cola Co. повиши насоките си за цялата година, след като резултатите от второто тримесечие показаха продължаваща инерция и желание на потребителите да плащат по-високи цени, за да утолят жаждата си със сладките газирани напитки, плодовите сокове и енергийните напитки на компанията, съобщава Bloomberg.

Базираната в Атланта компания сега очаква органичен ръст на приходите за цялата година от 8% до 9% спрямо предишните 7% до 8%. Coca-Cola прогнозира коригираната печалба на акция да нарасне за годината с 5% до 6% в сравнение с предишните очаквания за ръст от 4% до 5%.

„Работим ефикасно и ефективно на местно ниво, като същевременно поддържаме гъвкавост на глобално ниво“, споделя Джеймс Куинси, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от Bloomberg.

Органичните приходи за второто тримесечие, които изключват влиянието на валутните курсове и придобиванията, са нараснали с 11% през второто тримесечие. Анализаторите очакваха увеличение от 8,6%. Коригираната печалба от 78 цента на акция надхвърли медианната оценка на анализаторите 72 цента на акция.

Резултатите подчертават стабилните потребителски разходи за газирани напитки, закуски и други основни артикули и малка или никаква съпротива срещу многобройните увеличения на цените, предприети за компенсиране на въздействието на нарастващите разходи, утежнени от проблемите във веригата на доставки и войната на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

„Потребителите показаха нежелание да се насочат към други марки кола и до голяма степен приеха скорошните увеличения на цените“, коментира анализаторът на CFRA Research Гарет Нелсън.

По-рано този месец съперникът PepsiCo също повиши годишните си прогнози за приходите и печалбата за втори път тази година, след като представи по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие, облекчавайки притесненията за забавяне на търсенето поради скоковете в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още