IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекционери платиха 240 хил. евро на търг за предмети от комунистическа Източна Германия

За най-високи суми бяха продадени две източногермански превозни средства

12:15 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jens Schlueter/Getty Images
Снимка: Jens Schlueter/Getty Images

Автомобили, мебели, детски играчки и други артефакти от бивша Източна Германия бяха продадени на търг в Берлин през уикенда, привличайки силен интерес от страна на колекционери, очаровани от предметите от бита на вече несъществуващата комунистическа държава, предаде ДПА. 

На търга беше разпродадена цялата колекция от частен музей, посветен на Германската демократична република (ГДР), който се намира в малкия източногермански град Доберниц, разположен на около 20 км северно от Лайпциг.

Колекционерите платиха общо около 240 хил. евро за предметите от колекцията на музея. За най-високи суми бяха продадени две източногермански превозни средства - линейка "Баркас" за 18 хил. евро и рядка офроуд версия на емблематичните малки автомобили "Трабант" за 7000 евро.

Музеят на ГДР в Доберниц е създаден от Манфред Хюз, който е израснал в индустриалния град Мьонхенгладбах в Западна Германия. Хюз събира колекция от над 40 хил. предмета от Източна Германия и през 2014 г. отваря музея в бивша зала за танци в града. След смъртта му няколко години по-късно са правени неуспешни опити музеят да продължи да работи. 

На търга в събота колекционерите можеха да наддават за цели витрини и рафтове, както и железопътен модел, кукли, лампи, радиоапарати. 

Кристина Шулце от аукционната къща "Historia", която организира търга, го определи като успешен. Тя припомни, че колекцията на друг несъществуващ вече музей на ГДР в Дрезден е била предложена на търг през юли, но е събрала само 170 хил. евро.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още