IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай носи неуловимо възстановяване на луксозния сектор

Инвеститорите очакват началото на тази година да е по-лошо в сравнение с първоначалния оптимизъм на 2023 г.

20:40 | 17.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите в луксозни акции са изправени пред риск от още лоши новини, след като компании като Burberry и Hugo Boss не успяха да отговорят на вече занижените очаквания, а икономическите данни от Китай намаляват шансовете за възстановяване в краткосрочен план, пише Bloomberg.

Richemont ще предложи нова информация за това как луксозните компании се справят със забавянето на растежа в сектора, когато представи отчета си за третото тримесечие в четвъртък. Собственикът на Cartier претърпя понижение на рейтинга от Investec тази седмица след поне шест намаления за лидера в индустрията LVMH през втората половина на миналата година.

Опасенията за търсенето на луксозни стоки се засилиха в сряда на фона на данните за муден икономически растеж от Китай, където потребителите формират около една четвърт от световния пазар, оценяван на 362 млрд. евро. Това предизвика спад сред луксозните акции в Европа.

Търсещите изгодни сделки също не са особено склонни да купуват тези акции. Макар че оценките са спаднали с над 20% от миналогодишните им върхове, инвеститорите бързат да продават акции на европейски луксозни компании след предупрежденията от страна на Burberry и Hugo Boss. Това показва, че форуърд съотношението цена/печалба за групата не е отразило напълно в цените неволите на индустрията.

„Настроенията остават неспокойни относно това откъде ще дойдат бъдещи понижения на рейтинга“, казва Суета Рамачандран, фонд мениджър в Artemis Investment Management.

Повечето брокери снижиха очакванията си за печалбата с около 5% спрямо септември, тъй като постиженията на сектора остават неясни и зависят от все още крехкото възстановяване на световната икономика.

Инвеститорите очакват началото на тази година да е по-лошо в сравнение с първоначалния оптимизъм на 2023 г., когато преотварянето на Китай захрани покупките на луксозни часовници и скъпи палта, а това за кратко повиши оценката на LVMH над 500 млрд. долара.

„Виждаме няколко катализатора за луксозния сектор преди април/май 2024 г.“, казва анализатори на HSBC в бележка. Нещо повече, ценовите увеличения се превръщат във все по-голям проблем за амбициозните потребители, като луксозното търсене отслабна през празничния сезон, добавят анализаторите.

Въпреки това в сектор, който преминава през труден период, все още има място за победители.

Hermes най-вече показва по-малко слабост от конкурентите си, тъй като търсенето на чантите остава високо. Те поддържат жени от над 8000 евро до десетки хиляди евро.

“Вероятно ще има големи разлики между акциите“, казва Бруно Вакосин, старши портфолио мениджър в Palatine Asset Management. „Очаквам голяма разлика в представянето между топ играчи като Hermes и LVMH и изоставащите в индустрията“.

LVMH ще представи годишния си отчет на 25 януари, а Hermes – на 9 февруари.

Мнозина запазват дългосрочните си залози в сектор, който е известен със способността си да генерира превъзходен растеж благодарение на ценовата мощ, която обикновено надвива инфлацията и защитава маржовете на печалба. Голяма част от анализаторите, проследени от Bloomberg, все още препоръчват закупуването на акции на LVMH и Richemont, а останалите са неутрално настроени.

Възстановяването на печалбите вероятно ще е след шест месеца, тъй като икономическият растеж се ускорява и пътуванията от Китай се увеличават, казва Рамачандран от Artemis Investment Management.

Секторът в момента е с ниски коефициенти на оценка и чака добри макроикономически новини като по-ниски лихвени проценти и покачващи се реални заплати за начинаещи модни и амбициозни марки, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Дебора Ейткен.

Дотогава остава по-голям риск, особено за играчите в долния край на пирамидата, смята Ариан Хаяте, фонд мениджър в Edmond de Rothschild Asset Management.

„Със сигурност не очакваме да получим много бичи съобщения“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още