IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващата прогноза на Booking доведе до най-големия ѝ борсов спад от 20 месеца

Компанията твърди, че войната в Израел и валутните колебания влияят зле на финансовото ѝ представяне

19:47 | 23.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Booking Holdings записа най-голямото си понижение от 20 месеца, след като компанията даде разочароваща прогноза за резервациите за пътувания и брутните резервации, докато войната в Израел и валутните колебания натежават на резултатите ѝ, пише Bloomberg.

Растежът на резервираните нощувки – внимателно следена метрика на компанията – ще бъде между 4 и 6 процента през първото тримесечие, обяви Booking. За цялата година компанията очаква брутните ѝ резервации да се увеличат „с малко повече от 7%“, като се вземат предвид негативното влияние на валутните курсове и войната. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 9,9%.

Инвеститорите търсят признаци, че бумът на пътуванията след пандемията остава силен и прогнозата на Booking не им подейства успокояващо. Книжата на компанията загубиха цели 8,7% от стойността си в петък сутринта – най-големият дневен спад от юни 2022 г. насам. Това я постави на второ място след най-слабо представящите се книжа в индекса S&P 500. Акциите приключиха сесията на исторически връх само ден по-рано.

Booking управлява шест големи бранда, включително Agoda, Priceline.com и Kayak, и има по-голямо присъствие в Европа и Близкия изток от своите конкуренти. Това прави компанията барометър за пътуванията по света.

Резервираните нощувки за трите месеца до 31 декември са се увеличили с 9,2 на сто. Това обаче не оправда средната прогноза на анализаторите за 9,7% повишение. Брутните туристически резервации, които включват данъци и такси, са достигнали 31,7 млрд. долара, спрямо прогноза за 31,3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Глен Фогел твърди, че резервациите на нощувки през четвъртото тримесечие са нараснали с 11%, като се изключи бизнесът, свързан с Израел, „който беше значително засегнат от войната“. Главният финансов директор Дейвид Гулден допълва, че конфликтът се очаква да засегне прогнозата за първото тримесечие с 1 процентен пункт. Компанията също така очаква промените във валутните курсове да имат негативен ефект върху растежа с по-малко от 1 процентен пункт.

Booking също така започва изплащането на тримесечен дивидент в размер на 8,75 долара на акция. Той ще бъде платен на 28 март на акционерите, обяви компанията.

Цената на акциите на Booking записа силен ръст тази година. Тя нарасна с цели 61% през последните 12 месеца до приключването на сесията в четвъртък, изпреварвайки значително индекса S&P 500.

През четвъртото тримесечие приходите на компанията са нараснали с 18% до 4,78 млрд. долара, надхвърляйки прогнозата на анализаторите за 4,73 млрд. долара. Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация е успяла леко да надмине прогнозата, макар че маржът на тази база е малко по-нисък от очакваното.

Тези резултати допълват притесненията, след като конкурентът Expedia Group даде по-слаба прогноза по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още