IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard подкрепя момичета таланти в кулинарията в партньорство с HRC академия и JRE

Партньорството между България и JRE стартира официално с пресконференция в HRC Academy

15:17 | 08.03.24 г.
Съдържание на Mastercard
Веселин Калев, Даниел Леман, Владислав Пенов и Филип Захариев (от ляво надясно). Снимка: Mastercard
Веселин Калев, Даниел Леман, Владислав Пенов и Филип Захариев (от ляво надясно). Снимка: Mastercard

За България влизането в асоциацията на JRE-Jeunes Restaurateurs е дългоочакван момент и маркира голям напредък за гастрономията и туризмa, рекламиращ страната ни. Владислав Пенов от ресторант Cosmos, Филип Захариев от къща за гости ONÀ и Веселин Калев от ресторант aEstivum са първите шеф-готвачи, покрили високите критерии на организацията.

Mastercard е международен партньор на JRE от над двадесет години и разширява партньорството на местна почва с новата възможност за млади момичета от професионални училища по обществено хранене да учат безплатно Culinary arts - професионална двугодишна програма в престижната академия HRC Academy в София. Студентите получават и стаж в мрежата на топ ресторантите на Европа, членове на JRE. Академията предоставя професионално образование и практически умения с най-високо качество и допринася за повишаването на нивото и устойчивото развитие на ХоРеКа сектора в България.

Партньорството между България и JRE стартира официално с пресконференция в HRC Academy с изявлението на шеф Даниел Леман, президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Boutique Hotel Moosegg в Швейцария. Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев бяха официално представени като таланти с богатото наследство и иновативно мислене пред международната общност на JRE.

„В JRE-Jeunes Restaurateurs винаги се стремим да създадем незабравими кулинарни преживявания, които преодоляват граници и обединяват културите чрез изкуството на храненето. Присъствието на България в семейството на JRE разширява нашия кулинарен пейзаж и културен обмен“, подчертава Даниел Леман.

„Българските вкусове са наше културно наследство и се гордеем, че оттук нататък ще бъде малко по-лесно да ги съхраняваме и превеждаме на модерния език на световната кухня – за гостите от чужбина, но и за нас самите. Според най-новото проучване* на Mastercard 59% от българите смятат, че храненето в местен фамилно-управляван ресторант е привлекателно. Поздравяваме сектора с постоянното развитие и вдъхновение и се надяваме да приобщим повече момичета в професията с нашата стипендия“, допълва Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Ваня Манова, Мениджър на Mastercard. Снимка: Mastercard Ваня Манова, Мениджър на Mastercard. Снимка: Mastercard

Според проучването на Mastercard почти една трета от българите (29%) биха искали повече кулинарни изживявания тази година в сравнение с предходната. Вдъхновени от това търсене, по-случай новината и Осми март, Mastercard и JRE се включват в годишната церемония "Бакхус Ресторант на годината" с невиждано досега в региона 5-степенно гала меню с кулинарните шедьоври на пет JRE жени шеф-готвачи от пет различни държави в Европа: Анет Тайх от BK (Франция), Вирджиния Каравита от Dimora Ulmo (Италия), Лоте Сондерс от ресторант ONE (Нидерландия), Тереза Гутиерес от Azafrán (Испания) и Флориана Ружич от ресторант San Rocco (Хърватия). Гост на събитието ще спечели безценно преживяване в самия ресторант на шеф Сабина Реповш - Gostilna Repovž в Словения.

Ролята на жените в индустрията на гастрономията е темата на програмата на Mastercard и Гала вечерята, тъй като данните показват, че едва 6%** от ресторантите в света се притежават или управляват от жени шеф-готвачи. Още през 2020 г. Mastercard обяви ангажимента си да подкрепи 25 млн. жени предприемачи по света за приобщаване в световната икономика.

* Experience Economy Survey, 2024, Vitreous Worldwide, across 20 markets in Europe

** Chef’s Pencil 2022 study among 2286 Michelin-starred restaurants in 16 countries

Последна актуализация: 15:17 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още