IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васка Бакларова: Българките не се оставят да загубят битката за равенство между половете

На висши ръководни позиции в България има много дами, каза Даниел Димитров, основател на Business Lady International Club

09:59 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Жените в България не чакат да бъдат организирани на общопризнато, на национално ниво. Не разчитат на законодателство - това каза Васка Бакларова, основател, управител и генерален мениджър на „Виомода България“, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Жените в България не чакат да бъдат организирани на общопризнато, на национално ниво. Не разчитат на законодателство. Обединяват се, вършат нещата. Заемат се с благотворителни каузи. Българката е много дейна, амбициозна жена. Няма да се остави току-така да бъде подритвана в обществото. Търси своите права по един или друг начин и може да докаже своите умения. В едни от най-добрите университети имаме български жени – преподавателки, имаме и вицешампионка по шахмат. Българските дами знаят къде е тяхното място и не се оставят да загубят битката за равенството между половете“, каза Бакларова. 

По отношение на равенството между половете в България нещата са доста по-добре, отколкото в Западна Европа, смята Даниел Димитров, основател на Business Lady International Club и основател на годишната конференция Business Excellence. Свикнали са, че по много критерии сме по-назад, но в това отношение превъзхождаме Запада – на висши ръководни позиции и в управителни съвети, и в политиката има много дами, каза той.

По думите му идеята на Business Lady International Club е да се мотивират жените и да се подкрепят една друга.

„Членството в този клуб, от една страна, помага на бизнеса, но също така помага и ние, жените, да намерим своето място в бизнес екосистемата", казва Бакларова. „Защото живеем в един мъжки свят и колкото и да говорим за равенство между половете, на една жена определено ѝ е много по-трудно да се докаже в обществото. Тези дамски организации, включително нашият бизнес клуб, са място, където ние, дамите, можем да говорим на бизнес теми, да изглеждаме елегантно, да се подкрепяме, да се обучаваме взаимно и да надграждаме своите умения в една балансирана, спокойна среда, която е изключително приятелски настроена“, добави тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още