IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък часовник Rolex събра рекордните 3,3 млн. евро на аукцион в Монако

Часовникът Rolex 4113 със сплит функция на хронографа е само един от общо 12 екземпляра и девет, за които се знае, че все още съществуват

17:12 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: monacolegendauctions.com
Снимка: monacolegendauctions.com

Рядък часовник Rolex със сплит функция на хронографа бе продаден за 3,3 млн. евро на аукцион в Монако, рекордна цена за модела, съобщава Bloomberg.

Часовникът Rolex 4113, произведен през 1942 г., е само един от общо 12 екземпляра и девет, за които се знае, че все още съществуват. Продажбата по време на аукциона на Monaco Legend Group подобри предишния рекорд от 2,4 млн. швейцарски франка (2,6 млн. долара), достигнат по време на аукцион на Phillips в Женева.

Колекционерите все още са готови да чупят рекорди за редки и уникални по рода си предмети въпреки намалението на цените за луксозни часовници втора ръка на производители като Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, които достигнаха пик през 2022 г.

Моделът 4113 е необичаен за Rolex и се смята, че е единственият със сплит функцията на хронографа, произвеждан някога от базираната в Женева компанията. Часовникът също така има диаметър от 44 милиметра, което го прави и един от най-големите, които Rolex някога е произвеждал.

Спецификата на хронографа позволява измерването на различни времеви интервали чрез двойни бутони за начало/край и подновяване.

Часовникът с ножа за сирене, използван за отваряне на тялото, за да се види вътрешният механизъм. Снимка: monacolegendauctions.com Часовникът с ножа за сирене, използван за отваряне на тялото, за да се види вътрешният механизъм. Снимка: monacolegendauctions.com

Часовникът е бил част от колекцията на Ауро Монтанари, един от най-изявените колекционери в света и изследовател на часовници. Той също така е автор на няколко книги под псевдонима Джон Голбергер, включително изданието 100 Superlative Rolex Watches, на чиято корица е именно 4113.

Часовникът се предлага заедно с ножа за сирене, които Монтанари използва във видео от 2013 г. за отварянето на тялото, за да се види вътрешният му механизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още