IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на L'Occitane отправи предложение за изкупуване на акциите ѝ

Рейнолд Гайгер планира да свали компанията от борсата

15:44 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рейнолд Гайгер, милиардера собственик на L'Occitane International, иска да свали козметичната компания от борсата, което може да сложи край на 14-годишното ѝ присъствие на пазара в Хонконг, съобщава Bloomberg.

Австриецът предлага 34 хонконгски долара (4,3 щатски долара) на акция за онези, които не притежава, се казва в изявление от понеделник. Това представлява премия от 61% на 60-дневната непрекъсната цена на акция на луксозния търговец на дребно на френските козметични продукти.

Сделката оценява L’Occitane на 6 млрд. евро на капиталова база и вече е получила подкрепата на няколко акцинера.

Търговията с акции на L’Occitane бе възобновена в Хонконг във вторник след триседмично спиране, като книжата поскъпнаха с 13% до 33,3 хонконгски долара – най-високото ниво от януари 2022 г.

L’Occitane е основана през 1976 г. от французина Оливие Босан, който започва да прави етерични масла от растения като лавандула в провинцията на Прованс и да ги продава на местните пазари. Гайгер, който в момента е председател, стана миноритарен акционер през 1994 г., но казва, че лошото представяне на компанията го е подтикнало да заеме позиция в нея, за да защити инвестицията си.

Търговецът на дребно листна акциите си в Хонконг при първично публично предлагане през 2010 г. В момента компанията има осем марки и около 3000 локации в 90 страни. Най-бързо развиващият се регион е Северна и Южна Америка.

Гайгер вече контролира повече от 70% от компанията, показват документи. ACATIS Investment и Global Alpha Capital Management, които държат 28,69%, дадоха безапелационна подкрепа за сделката. Няколко други акционери също са се съгласили да участват в сделката. Най-малко 90% от акционерите трябва да подкрепят плана, за да продължи.

Търговията на L'Occitane беше спряна в Хонконг на 9 април в очакване на съобщение, свързано с придобиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още