Доставките на френско шампанско са намалели с близо 10% през миналата година, тъй като икономическата и политическата несигурност е засегнала апетита на потребителите за пенливото вино на ключови пазари като Франция и САЩ, съобщи асоциацията на производителите, цитирана от Ройтерс.
През юли производителите призоваха за намаляване на добива на грозде през тази година, след като продажбите спаднаха с повече от 15% през първата половина на 2024 г.
Доставките за цялата година са намалели с 9,2% спрямо 2023 г. и възлизат на 271,4 млн. бутилки, заяви Комитетът за шампанско (Comite Champagne).
"Шампанското е истински барометър за душевното състояние на потребителите", заяви Максим Тубар, президент на Генералния синдикат на лозарите и съпредседател на комитета, в изявление късно в събота. "Не е време за празнуване предвид инфлацията, конфликтите по света, икономическата несигурност и политическото изчакване на някои от най-големите пазари на шампанско, като Франция и Съединените щати."
Френският пазар представлява 118,2 млн. бутилки, което е със 7,2% по-малко в сравнение с 2023 г., което асоциацията обяснява с преобладаващия икономически и политически "мрак" в страната.
През декември президентът Еманюел Макрон назначи Франсоа Байру, своя четвърти министър-председател за една година, но администрацията му остава слаба и все още е изправена пред трудна битка за приемане на бюджета за 2025 г., което доведе до отстраняването на предшественика му Мишел Барние.
Износът на шампанско също е намалял, като са доставени едва 153,2 млн. бутилки, което е с 10,8% по-малко в сравнение с 2023 г. "Именно в по-неблагоприятни периоди трябва да се подготвим за бъдещето, да запазим траекторията на екологичните (стандарти), да завладеем нови пазари и нови потребители", заяви Давид Шатийон, съпредседател на Комитета за шампанско. През юли Комитетът заяви, че реколтата от 2024 г. в региона на Шампан е пострадала от лошото време от началото на годината, включително от слани и влажно време, заради които е имало повече плесенни гъбички в лозята.
За разлика от другото производство на вино, повечето бутилки шампанско са смесица от няколко реколти, като се използват запаси от предишни години. Тези запаси се попълват през добрите години и могат да компенсират лошите реколти.