IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникът на последния император на Китай отива на търг с очакване за милиони

Предметът е останал у Пу И по време на 5-годишния му престой като съветски пленник и впоследствие е бил подарен на преводача му

17:07 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: www.phillips.com
Снимка: www.phillips.com

Часовник Patek Philippe, принадлежал на последния китайски император от династията Цин, който той е носил по време на петте години съветски плен в Сибир, ще бъде продаден на търг по-късно тази година. Очакванията, на базата на сходни продажби, са търгът да стигне диапазона на седемцифрените суми, пише Bloomberg.

Айсън-Джоро Пу И, коронован през 1908 г., когато няма още три години, е абдикирал през 1912 г. по време на Китайската революция. Позволено му е да запази титлата си и да продължи да живее охолно в двореца до 1924 г., когато е принуден да избяга по време на преврат. Не е известно как и кога Пу И се сдобива с часовника, завършен от Patek Philippe през 1937 г. Това най-вероятно е станало по времето, когато е японски марионетен владетел на Манджурия (от 1934 г. до 1945 г.).

В края на Втората световна война става пленник на Съветския съюз в продължение на пет години, след като се опитва да избяга от Манджурия. През това време успява да запази часовника си въпреки турбулентните събития в живота си.

За да направи нещата по-интересни, аукционерът зад продажбата – Аурел Бакс от Phillips in Association with Bacs & Russo (подразделението за часовници на аукционна къща Phillips), посочва, че дори без тази кралска история часовникът би бил изключително рядък и търсен. Моделът, известен като Reference 96 Quantieme Lune, показва фазите на луната и има календар. Два прозореца показват деня от седмицата и месеца, а дълга централна част – датата. Пу И и неговият часовник. Снимка: www.phillips.com Пу И и неговият часовник. Снимка: www.phillips.com

Днес в часовниците очакваме подобни допълнения – механични функции в допълнение към показването на времето. Но според Бакс през 30-те години, когато Patek Philippe произвежда Ref 96, малките компоненти, които да се използват за допълнения в тънки часовници са били нещо ново и само наистина умели артисти са могли да ги изпълнят.

Когато Patek Philippe създава осемте модела Ref 96, казва Бакс, това са били едни от най-скъпите часовници – ако не и най-скъпите – които марката е правила дотогава. Часовникът е имал платинено тяло и основен механизъм на движение, създаден от Victorin Piguet, компанията, която създава механизми за Patek Philippe. От осемте часовника Ref 96 само три съществуват с такъв сребърен циферблат, пръстен на циферблата от розово злато и емайлирани маркери за времето.

Patek Philippe купува един от трите часовника за около 2 млн. долара през 2002 г. на аукцион на Sotheby’s, за да го показва в музея си в Женева. Тогава цената за подобен часовник е впечатляваща. Пазарът на колекционерски часовници се е развил до такава степен за последните 20 години, че е дори още по-трудно да се каже колко би струвал Reference 96 днес, коментира Бакс.

Приятелство, устояло на времето

По време на петте години като съветски пленник Пу И създава близко приятелство със своя руски преводач Георги Пермяков. Една от личните му вещи – червено хартиено ветрило, също ще бъде продадена на аукциона на Phillips. На него е написана поема от самия Пу И, която е посветена на приятеля му, в която се говори за необичайната им дружба, родила се при трудни обстоятелства.

През 1950 г. Пу И е върнат в Китай, където смята, че ще бъде екзекутиран. Според сведения от първа ръка от племенника на императора Пу И е дал на Пермяков часовника и някои други свои вещи, включително копието си от Аналектите на Конфуций, тетрадка с размишления на императора и ветрилото. След връщането си в Китай Пу И се оказва в затвор за превъзпитание, преди да бъде освободен и да заживее като обикновен гражданин.

Притежанията на императора остават у Пермяков и семейството му допреди няколко години, когато са продадени на анонимен европейски колекционер, който ги предлага на аукциона. На Бакс и екипа му им отнема три години, за да проучат часовника и неговата история, за да гарантират неговата автентичност, както и да намерят серийния му номер и дата на продажба в архивите на Patek Philippe.

Бакс признава, че се затруднява да определи цена за часовника. Най-скъпият часовник, продаван някога на търг, е единствен по рода си Patek Philippe „Grandmaster Chime“ с изключително сложен механизъм, който никога преди това не е имал друг собственик. Той е продаден за 31 млн. долара през 2019 г. Какво обаче ще стане, като прибавите към това и богата история?

Ще може ли тази комбинация от кралски произход и рядка часовникарска изработка да счупи рекордите? Само времето ще покаже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още