IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney отлага продълженията на "Аватар" и "Междузвездни войни" с до три години

Компанията не представи конкретна причина за отлаганията

12:48 | 14.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Walt Disney актуализира програмата си за премиери на нови заглавия във вторник, отлагайки някои големи филми с до 3 години, съобщава Bloomberg.

Третата серия от франчайза „Аватар“ се отлага за декември 2025 г. от по-ранната си дата декември 2024 г. Две други продължения на заглавието се планират с три години по-късно, съответно за 2029 и 2031 г.

Два предстоящи филма от франчайза за отмъстителите по комиксите на Marvel също се отлагат с по година – за май 2026 г. и май 2027 г. Следващият филм от сагата „Междузвездни войни“ също ще излезе година по-късно – май 2026 г. Disney не е представял филм от франчайза от 2019 г. насам.

Компанията не представи конкретна причина за отлаганията. Главният изпълнителен директор Боб Айгър се стреми да увеличи печалбата, включително намалявайки разходите за съдържание. Стачката на сценаристите в САЩ, която започна на 2 май, постави продукциите на много големи телевизионни сериали и филми на пауза и в риск от забавяне. Някои директно бяха отменени.

Анимации на Pixar или на Disney явно не са засегнати от промените, казва Кевин Ниър, анализатор в Bloomberg Intelligence. “Може би само преосмислят стратегията около някои от най-популярните си франчайзи“, казва той.

Забавянията са нежелана новина за кино веригите, отчаяно чакащи повече филми от студията, за да върнат обратно феновете към екраните. „Аватар: Природата на водата“ – вторият филм от вселената за на’вите на режисьора Джеймс Камерън, бе представен през декември. Той зае третото място сред най-печелившите филми на всички времена с 2,3 млрд. долара продажби от билети.

Джон Ландау, продуцент на филмите за Аватар, публикува в Twitter коментар, че филми с подобно качество отнемат време.

„Всеки филм за Аватар е вълнуващо, но епично начинание, което отнема време да постигне качеството, към което ние, създателите на филми, се стремим и което публиката очаква. Екипът се труди здраво и с нетърпение очакваме да върнем обратно публиката към Пандора през декември 2025 г.“, написа той.

Акциите на Disney поскъпнаха с около 1% до 93,99 долара за брой в късната търговия в Ню Йорк във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още