IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney удължи договора на Боб Айгър до края на 2026 г.

Той се завърна в Disney като главен изпълнителен директор през ноември 2022 г., малко по-малко от година, след като се пенсионира

10:02 | 13.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителният съвет на Walt Disney в сряда удължи договора на главния изпълнителен директор Робърт Айгър с две години, т.е. до края на 2026 г., докато опитният лидер, който излезе от пенсиониране през 2022 г., се бори с дългосрочни предизвикателства пред филмовите и телевизионни бизнеси на компанията.

Бордът каза в изявление, че цели да поддържа „приемственост на лидерството по време на текущата трансформация на компанията“, предава Ройтерс.

Айгър се завърна в Disney като главен изпълнителен директор през ноември 2022 г., малко по-малко от година, след като се пенсионира. Той обеща да остане за още две години, за да възстанови бизнеса, докато търси и по-траен негов заместник, след като компанията освободи Боб Чапек – избрания от самия Айгър негов наследник.

„Има още какво да се постигне преди тази трансформация да приключи“, каза Айгър в изявление, добавяйки, че бордът продължава да интервюира вътрешни и външни кандидати за главни изпълнителни директори.

Айгър е изправен пред предизвикателства на множество фронтове по време на период на значителен преход в развлекателния бизнес и медиите. Бизнесът с видео стрийминг, някога разглеждан като бъдещето на медиите, продължава да губи пари.

Условията на договора на Айгър включват възможност за получаване на годишен стимулиращ бонус, равняващ се на пет пъти основната му заплата. В предишния си договор той имаше право на приблизително 27 млн. долара годишно общо обезщетение.

Слабото представяне в боксофис класацията на нови заглавия също е предизвикателство за усилията на Игър да реформира империята.

В същото време телевизионният бизнес е изправен пред дългосрочен и вероятно необратим спад на аудиторията.

През февруари Disney заяви, че ще съкрати 7000 работни места в рамките на огромно преструктуриране, за да направи икономии за 5,5 млрд. долара.

Акциите на Disney поскъпнаха в следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още