IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата стачка в Холивуд от 60 години спира филмовите и ТВ продукции

Работата по нови филми и телевизионни предавания е спряна, което ще попречи на бъдещите заглавия точно когато индустрията започна да се възстановява от пандемичните прекъсвания

11:36 | 16.07.23 г.
Стачкуващи пред студията на Disney. Снимка: Kevin Winter/Getty Images
Стачкуващи пред студията на Disney. Снимка: Kevin Winter/Getty Images

Холивуд никога не е виждал нещо подобно от над 60 години – хиляди стачкуващи актьори и сценаристи се събират заедно пред филмовите и телевизионни студия, където продукциите са спрели, разказва Financial Times.

Гилдията на киноактьорите (SAG) в САЩ не е стачкувала от 43 години, а периодът, откакто актьорите и писателите са протестирали едновременно, е дори по-дълъг. Последната им съвместна стачка е през 1960 г., когато Роналд Рейгън е ръководител на Гилдията на киноактьорите.

Нивото на гняв и недоверие между синдикатите и студията, които са представени от Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, е високо, казват ветерани от предишни трудови преговори в Холивуд. Мнозина в индустрията се подготвят за продължителна стачка в момент, когато големите студия са в режим на съкращения.

Disney, Warner Bros и Paramount намаляват разходите след многомилиардни инвестиции в стрийминг услуги и резки спадове в бизнеса с линейна телевизия. Цените на акциите им също са под натиск.

Сега работата по нови филми и телевизионни предавания е спряна, което ще попречи на бъдещите заглавия точно когато индустрията започна да се възстановява от прекъсванията, причинени от Covid-19. „Ако стачката на сценаристите беше дразнеща за холивудските продукции, стачката на актьорите от SAG е много по-разрушителна“, казва Тим Нолън, анализатор в Macquarie, в изследователска бележка.

Основните конфликтни точки както за сценаристите, така и за актьорите включват хонорарите – които са намалели значително в епохата на стрийминга – и установяване на правила за използването на изкуствен интелект. Сценаристите се опасяват, че им се плаща много по-малко, за да адаптират основни скриптове, генерирани от програми с изкуствен интелект (ИИ), докато актьорите се притесняват, че техни цифрови подобия ще бъдат използвани без компенсация.

„Както сценаристите, така и актьорите забелязаха съществена промяна в начина, по който ни се плаща и в начина, по който сме третирани и от големите стрийминг услуги, и от старите компании“, казва Емили Чийвър-Малони, писателка, която е служила като стачен ръководител извън Disney. „Струва си да се борим за оставащото, когато имате някои от най-големите хитове на стрийминг услуги, които ни плащат по-малко пари от всякога“.

Стачките се случват, докато собствениците на кина се радват на първия си пълен летен списък с филми от 2019 г. насам. Правилата на SAG не позволяват на актьорите да рекламират нови филми, включително премиерата на дългоочакваните „Барби“ и „Опенхаймер“ на 21 юли. Такава реклама е жизненоважна за повишаване на осведомеността за филмите, казват ръководителите на студиото и анализаторите. Universal, който разпространява „Опенхаймер“, съобщи, че премиерата на филма в Ню Йорк е отменена.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър каза пред CNBC в четвъртък, че това е „най-лошият момент в света“ за прекъсване на работа, като се има предвид зараждащото се възстановяване на индустрията след пандемията от Covid-19. „Има ниво на очакване, което те имат, което просто не е реалистично“.

Членовете на двата синдиката бяха разгневени от коментарите му, а протестиращите пред Disney започнаха да носят подигравателни табели. „Заплатата на Боб Айгър не е „реалистична“, гласи един. Фран Дрешър, актрисата, която е президент на SAG, каза, че намира забележките на Айгър за „ужасно отвратителни и безразлични.

Миналия месец повече от 300 водещи холивудски звезди, включително Дженифър Лорънс и Мерил Стрийп, писаха до ръководството на SAG в подкрепа на възможна стачка. „Не е моментът да се срещаме по средата“, написаха те, сигнализирайки, че искат синдикатът да заеме твърда позиция.

Изпълнителен директор от Холивуд твърди, че синдикатите са се оттеглили от силно предложение за заплащане от студията, особено предвид нестабилното състояние на филмовия и телевизионния бизнес. „С една индустрия, която пълзи по пътя си от преживяването, близко до смъртта след три години пандемия, сега е важният момент да се срещнем по средата“, казва изпълнителният директор. „Можем да спорим коя е средата, но нека направим компромис“.

Стачката ще окаже влияние и върху икономиката на Калифорния. Последната стачка на сценаристите, която продължи 100 дни през 2007-08 г., струваше на държавата около 2 млрд. долара, но тя не спря продукциите толкова маюабно, колкото тази вероятно ще направи. Освен това ще има косвени ефекти върху други малки бизнеси, които се бориха с пандемията, от кина до цветарници, заведения за обществено хранене, фризьори и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още