IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски олигарх се изправя в битка за продажби на изкуство срещу Sotheby's

Риболовлев търси обезщетение в размер на 377 млн. долара от аукционната къща заради творби, продадени му с надценка

13:16 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
"Спасителят на света". Снимка: Drew Angerer/Getty Images
"Спасителят на света". Снимка: Drew Angerer/Getty Images

Дело, в което руският милиардер Дмитрий Риболовлев се изправя срещу аукционната къща Sotheby’s, постави началото си в понеделник в Ню Йорк. Това е последният етап от мащабна съдебна сага, която разтърси света на изкуството, съобщава Financial Times.

Риболовлев съди Sotheby’s във федералния съд в Манхатън и я обвинява, че е помогнала на известен дилър на изкуство да надуе значително цените на прочути произведения на изкуството, включително картината „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, преди той да ги закупи.

Риболовлев търси обезщетение в размер на 377 млн. долара от Sotheby’s като част от дългогодишен спор над творбите, които е закупил от Ив Бувие, агента му от над десет години.

Олигархът твърди, че Бувие се е представял за агент, помагащ при продажби на редки творби на изкуството, когато всъщност е работил като дилър, купувайки сам произведенията от аукционната къща, а после ги е препродавал на Риболовлев с надценка. Риболовлев стана колекционер на ценни творби, след като продаде притежанията си в руския производител на калиеви торове Uralkali за 6,5 млрд. долара през 2010 г. Впоследствие той закупи и футболния клуб Монако.

Той твърди, че Бувие му е продал картините Le Domaine d’Arnheim на Рене Магрит и Tête на Амедео Модилиани за значително по-големи суми, отколкото е платил за тях на Sotheby’s, и че аукционната къща му е предоставила документи, с които да гарантира, че Риболовлев ще се довери на финалната цена, и които са били достатъчно неясни, че Бувие е истинският собственик. Риболовлев описва 12-годишната схема като „най-голямата измама с изкуство в историята“.

Делото засяга само четири продажби – малка част от творби, оценявани на 2 млрд. долара, които Риболовлев е закупил от Бувие през този период.

То предоставя рядък поглед към света на частните продажби на изкуство, където анонимността и дискретността обикновено са от първостепенно значение, и как сделките на стойност стотици милиони долари се осъществяват тайно между престижни аукционни къщи и най-богатите колекционери в света.

Адвокатите на Sotheby’s твърдят, че Риболовлев не може да докаже, че аукционната къща е замесена в някакво предполагаемо нарушение.

„Бизнесът на Sotheby's е да събере продавач и купувач и да осъществи продажба“, каза Сара Шудофски, адвокат на Sotheby's, във встъпителните си думи в понеделник пред 10-членно жури. Продажбата на произведения на изкуството на Бувие е в интерес на компанията, твърди Sotheby’s, добавяйки, че не е имала представа, че той планира бързо да продаде произведенията с надценка от милиони долари.

Аукционната къща твърди, че Риболовлев, който е натрупал състояние от около 7 млрд. долара, не е взел никакви мерки, за да провери произхода или последната цена на творбите, които е купувал, и че е имал „неразумно“ доверие към Бувие. Риболовлев „има пълното право да се ядосва на себе си... за това, че не е предприел най-простите, основни стъпки, за да защити [своите] интереси“, каза Шудофски.

Даниел Корнщайн, адвокат на Риболовлев, нарече участието на Sotheby's в продажбите на спорните творби „следа за предателство“ и обвини представител на аукционната къща, който работи в тясно сътрудничество с Бувие по покупките му, че е помогнал за „ограбването“ на Риболовлев, използвайки репутацията на Sotheby's, за да изгради доверие към последващите продажби на Бувие на олигарха.

Корнщайн посочи и друго майсторско произведение – „Неделен следобед на остров Гранд Жат“ от Жорж Сьора, в изложението си пред съдебните заседатели. Разглеждайки всяко отделно доказателство, той каза, че „отблизо се виждат само точки“. Но ако човек се отдръпнете достатъчно, „и ще се появи картина“.

Бувие, който не беше ответник по делото срещу Sotheby's, постигна споразумение по отделен наказателен спор в Швейцария миналия месец – последното висящо наказателно дело срещу търговеца на изкуство по случая Риболовлев. Друго гражданско дело срещу Бувие в Сингапур също беше прекратено като част от споразумението, чиито подробности остават поверителни. Той отрича каквото и да е нарушение.

Федералното гражданско дело в Ню Йорк, което се очаква да продължи един месец, включва списък с известни в света на изкуството свидетели, включително могъщи дилъри Лари Гагосиан и Санди Хелър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още