IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инкрустирано с диаманти издание на "Закуска в Тифани" се продава за 1,5 млн. долара

За луксозното копие на прочутия роман няма да може да се наддава

14:00 | 06.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Инкрустирано с диаманти първо издание на романа "Закуска в Тифани" от Труман Капоти се продава за 1,5 млн. долара в Ню Йорк, съобщи AFP.

Уникатът е изложен до неделя на Международния салон за редки и древни книги в Ню Йорк. Цената е окончателна, без наддаване.

Инкрустацията е дело на британката Кейт Холанд, художничка, специализирала в книговезство, и на британските бижутери Bentley & Skinner за американските букинисти Lux Mentis. Книгата "Закуска в Тифани" (1958), която е единствената подписана от Труман Капоти (1924 - 1984) от това издание, е инкрустирана с  1035 диаманта и един изумруден сапфир.

"Улиците на Лондон са павирани със злато, а улиците на Ню Йорк - с платина и диаманти", казва пред AFP Кейт Холанд. Редицата диаманти, общо 30 карата, образуват част от картата на Манхатън, големия остров на Ню Йорк. А сапфирът е на ъгъла на Пето авеню и 57-а улица, където е легендарният бижутериен магазин Tiffany. Книгата е изложена в клетка за птици.  

Бижутерийният магазин Tiffany е емблема на нюйоркския лукс от 1940 г. Той е  обезсмъртен в адаптирания по едноименната книга филм от 1961 г., режисиран от Блейк Едуардс, с участието на Одри Хепбърн и Джордж Пепард.

За Кейт Холанд романът е "любовна история с Ню Йорк" - световен център на изкуството, лукса и финансите. Макар и да признава, че не се чувства "комфортно" с цената от 1,5 млн. долара, тя вярва, че книгата може да бъде "произведение на изкуството", което да бъде изложено, а не "прибрано в кутия или поставено на етажерка".

След смъртта му на 25 август 1984 г. в Лос Анджелис, месец преди 60-ия му рожден ден, животът и творчеството на Капоти, който е не по-малко известен със скандалите, са адаптирани за екрана многократно. Най-новата продукция е от началото на тази година в поредицата на Гюс Ван Сант "Feud: Capote vs The Swans", с участието на Том Холандър, Наоми Уотс, Даян Лейн и Деми Мур.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още