IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Търсене на дума в словника“. Дигиталният речник на БАН вече е онлайн

Платформата БЕРОН съдържа и информация за дублети и омоними, озвучен е от актрисата Гергана Стоянова

15:39 | 10.05.24 г.
beron.mon.bg
beron.mon.bg

Официалният правописен речник на българския език вече е достъпен онлайн чрез платформата за български езикови ресурси БЕРОН. Тя беше официално представена днес в БАН.

В дигитализираната версия на речника думите са озвучени с правилното им произношение, като е добавена и богата информация за граматичните им особености, за дублетите и омонимите в книжовния език.

Съдържанието се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на ИБЕ-БАН и включва около 2,4 млн. форми. Дигиталният речник е достъпен на beron.mon.bg и е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова, съобщават от БАН.

„200 години след създаването на „Буквара с различни поучения“ на Петър Берон решихме да свържем абревиатурата на платформата БЕРОН с името на автора на Рибния буквар, за да му отдадем почит. Част от правилата за книжовния български език са залегнали още в Рибния буквар“, каза при представянето проф. д-р Руска Станчева от Института за български език на БАН (ИБЕ-БАН), ръководител и инициатор на проекта БЕРОН.

По думите ѝ 85% от младите хора правят езикови справки в интернет. В дигитализираната версия е включена и рубриката „Въпрос на деня“, която представя отговори на въпроси, които се получават ежедневно в Службата за езикови справки и консултации на Института за български език.

В разработването на правоговора на платформата БЕРОН е използван изкуствен интелект, създаден от учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Платформата ще продължи да се надгражда и обогатява с нови функционалности и съдържание.

Проектът по поръчка на МОН е на стойност 378 800 лв. и се осъществява съвместно от Института за български език и Института за информационни и комуникационни технологии на БАН. За идеята Министерство на образованието съобщи още в началото на 2022 г. 

„Усилията ни са насочени към представяне на съдържанието в съответствие с очакванията на дигиталния човек: интуитивност при работа с платформата; икономичност и фокусираност; възможност за предоставяне и на допълнително съдържание, свързано с търсеното“, каза проф Станчева през ноември 2023 г. по повод проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още