IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официалният речник на българския език ще бъде достъпен онлайн през май 2024 г.

Платформата БЕРОН ще предлага достъп и до допълнителни ресурси, свързани с употребата на цели групи думи

09:48 | 01.11.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Официалният речник на българския език ще бъде достъпен онлайн през май 2024 г. чрез платформата БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн). Това каза пред Investor.bg ръководителят на проекта проф. д-р Руска Станчева от Института за български език (ИБЕ) към БАН.

„При пускането на платформата предоставяната информация ще е идентична със съдържанието на Официален правописен речник. Това се прави, тъй като е необходимо да се осъществи плавен преход от хартиения към дигитализирания източник на информация, който да замести постепенно хартията“, каза проф. Станчева.

Проектът по поръчка на МОН е на стойност 378 800 лв. и се осъществява съвместно от Института за български език и Института за информационни и комуникационни технологии на БАН.

За идеята Министерство на образованието съобщи още в началото на 2022 г. и по предварителна информация платформата трябваше да е достъпна до края на настоящата година. Проф. Станчева обаче обясни, че това съобщение е подадено преди официалното фиксиране на сроковете за изпълнение след подписване на всички договори в различните етапи от работата по проекта.

„Разработването на платформата БЕРОН се изпълнява в съответствие с предвидените срокове, договорени с възложителя – Министерството на образованието и науката“, подчерта Станчева.

Основната цел на платформата е да предоставя надеждна и валидна информация по въпросите на българския книжовен език, тъй като към момента нормите са обособени единствено в Официалния речник на българския език, който не е достъпен в дигитален формат. Новата платформа ще осигури бърз и качествен достъп още до тематични речници, нормативна граматика и др.

„Предвидено е в началото на всяка година на платформата да се публикува доклад за обновяването на съдържанието на БЕРОН. Включените нови лексеми ще бъдат ясно сигнализирани при търсене“, каза още проф. Станчева.

Тя посочи, че при разработването на платформата се използват възможностите, които дава дигиталната среда. „Разработени са допълнителни ресурси, свързани с употребата на цели групи думи, на отделни думи или форми. Тези ресурси са свързани  с нуждите на отделния потребител. Те се основават на идентифицирани от нас случаи от езиковата практика, при които най-често се наблюдават колебания“, сподели още проф. Станчева.

Достъпът до платформата ще е напълно безплатен, тъй като тя се разработва в обществена полза, обясни още ръководителят на проекта.  

„Усилията ни са насочени към представяне на съдържанието в съответствие с очакванията на дигиталния човек: интуитивност при работа с платформата; икономичност и фокусираност; възможност за предоставяне и на допълнително съдържание, свързано с търсеното“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
Браво! Дано да не е късно, да научат и учениците да си служат с платформата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още