IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият речник, който ще ви трябва, за да оцелеете през криптозимата

Когато секторът на дигиталните активи преживя поредната си криза пред 2022 г., еуфорията отстъпи на унинието и заедно с това терминологията се промени също

18:31 | 04.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Криптообщността има лексикон от думи и жаргон, който може да изглежда като чужд език за непросветените. Когато секторът на дигиталните активи преживя поредната си криза пред 2022 г., еуфорията отстъпи на унинието и заедно с това терминологията се промени също. Bloomberg обобщава някои от новите – както и стари – термини, които е добре да знаем, ако искаме да разбираме случващото се в сектора.

Криптозима (Crypto winter)

Има се предвид продължителен спад на цените на криптопазарите. Терминът бе използван за разпродажбите през 2018 г., които изтриха до 88% от пазарната стойност на всички криптоактиви. Думата отново се появи на небосклона през 2022 г. с последния срив на цените на дигиталните валути. Биткойнът поевтиня със 76% спрямо пика си през ноември 2021 г. до средата на ноември 2022 г.

Студен резерв/горещ портфейл (Cold storage/Hot wallet)

Предпазливите притежатели на криптовалути държат своите монети в т. нар. студен резерв – обикновено на харддрайв, който не е свързан с интернет, така че да е по-трудно да бъдат откраднати от хакери. Горещите портфейли пък са местата, където средствата се държат онлайн или в рамките на борса, готови за търговия. Когато криптоборсата FTX подаде документи за защита от фалит през ноември, тя прехвърли част от потребителските активи в студени хранилища, за да предпази сметките.

Децентрализирани финанси (DeFi)

Платформите за децентрализирани финанси позволяват на отделни хора да заемат или отдават криптоактиви, да залагат на промени в цената или да търгуват с тях. за разлика от криптоборсите, управлявани от компании с офиси и платени служители, DeFi системите обикновено функционират чрез автоматизирани договори, проектирани от потребители. Сривът на стейбълкойна TerraUSD и свързаната DeFi платформа Anchor през май повдигна редица въпроси за това какво точно представляват някои криптопродукти и какви рискове могат да крият.

Отглеждане на доходност (Yield farming)

Поемащите риск криптоинвеститори слагат монетите си на „отглеждащи“ доходност платформи, за да изкарат печалба. Обичайно стратегията включва отпускане като кредит на токен, вземане на заем на друг и спечелването на още един токен. В даден момент инвеститорите имаха трицифрена възвръщаемост от тези сложни комбинации. Цялото това вземане и отдаване на различни монети означава, че ако една от тези „отглеждащи“ доходност договорки се окаже, че има проблеми и вложителите започнат да теглят средства, може да повлече и други след себе си.

Криптомостове (Crypto bridges)

Това са софтуерни платформи, свързващи криптоуслуги, които иначе не биха могли да комуникират помежду си. Те позволяват на потребителите да местят монети от един теблокчейн на друг. Тези връзки улесняват потребителите да инвестират в няколко различни проекта. Те също така правят екосистемата по-взаимосвързана, но също така и по-уязвима, ако някои по-слаби звена се окажат в беда.

Биткойн максималисти (Bitcoin maximalists)

Тези криптоинвеститори вярват, че първата дигитална монета е единствената, от която светът ще се нуждае. Те се придържат към този възглед и отхвърлят притесненията за нейната волатилност и потребление на енергия.

Последна актуализация: 18:31 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още