IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият речник, който ще ви трябва, за да оцелеете през криптозимата

Когато секторът на дигиталните активи преживя поредната си криза пред 2022 г., еуфорията отстъпи на унинието и заедно с това терминологията се промени също

18:31 | 04.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Стейбълкойни (Stablecoins)

Някои криптовалути целят паритет на стойността си с друг актив, за да я направят по-стабилна. Повечето емитенти на стейбълкойни казват, че поддържат стабилност като купуват безопасни активи като американския долар например. Но най-големият стейбълкойн проект – тетер – беше глобен от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ през 2021 г. за подвеждане на потребители заради твърденията, че стойността на токена е „напълно подкрепена“ от фиатни активи. Интересът към друга категория алгоритмичните стейбълкойни, се срина, когато системата, използвана от токена TerraUSD се провали.

Незаменяеми токени (NFT)

Незаменяемият токен потвърждава ексклузивната собственост на даден дигитален актив. Тези NFT-та най-често се използват за дигитално изкуство или за колекциониране, например, на видеоклипове, мемета или други предмети, използвани в онлайн игри. В пика на криптоманията в началото на 2022 г. NFT серии като Bored Ape Yacht Club и CryptoPunks събираха милиони долари, подкрепени от звезди като Парис Хилтън и Снуп Дог. До юни цената на много от тези NFT колекции се срина.

Web3

Това е визията за една по-децентрализирана Световна мрежа, изградена върху криптотехнологии, която да връща властта отново в ръцете на интернет потребителите от големите технологични компании. Нейните привърженици казват, че настоящият модел, известен като Web 2.0, дава твърде голям контрол на шепа платформи, които следят онлан активността си и печелат от тази информация чрез реклами. Web 1.0 се наричат ранните дни на интернет, когато това бе просто начин за дистанционен достъп на статични страници с текст и изображения.

Търговският жаргон на криптозимата:

HODL

Тук става въпрос за игра на думи с английската дума hold/holding – държа/задържам; сдържам. Смисълът може да бъде проследен до правописна грешка за призив трейдърите да сдържат (hodling – изписано неправилно) нервите си по време на щурите движения на цените на криптовалутите. Днес съкращението е и акроним за израза на английски „hold on for dear life“ – да държите нещо здраво, сякаш животът ви зависи от това.

WAGMI

Тук отново става дума за съкращение от английски – „We’re all gonna make it“, или „всички ще успеем“. Използва се от почитателите на криптовалутите, за да покаже тяхната подкрепа един за друг или за да вдъхне доверие в даден проект. По тази логика само може да се досетите какво означава съкращението NGMI ( Not gonna make it – няма да успеем).

Rekt

Това е съкращение идва от английската дума „wrecked“ (разбит, рухнал, бел. ред.) и с нея се има предвид голяма загуба или ликвидация заради лоша инвестиция или търговия.

Кандидатстваме за работа в McDonald’s

Тази по-скоро шега се появява в периоди на понижение на цените в криптосектора, когато трейдърите се шегуват, че ще започнат да работят за веригата за бързо хранене, докато оплакват загубеното си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още