IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените могат да са ключ към финансовото бъдеще на Формула 1

Дамската аудитория ще тласне нагоре приходите на F1, а това е приоритет за Стефано Доменикали

10:44 | 24.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Liberty Media ще намери нови начини да превключи Формула 1 на по-висока предавка. Ако повече жени бъдат привлечени като фенове, те ще помогнат на главния изпълнителен директор Стефано Доменикали да увеличи приходите в отдела за моторни спортове, пише Катрина Хамлин в коментар за Ройтерс.

Медийният гигант за 29 млрд. долара придоби Formula One Group, която държи търговските права върху шампионата F1, за 8 млрд. долара през 2017 г. Въпреки че приходите от продажби достигнаха 2,1 млрд. долара, това е само с 5,6% повече спрямо нивата преди пандемията, а печалбата е спаднала с 6% на годишна база през тримесечието, завършило през септември 2022 г .

Доменикали може да поеме в две посоки, за да ускори растежа. Насрочването на повече състезания ще тласне нагоре приходите от спонсорство, билети и телевизионни права. Но календарът на състезанията за 2023 г. е претрупан.

Примамването на повече зрители на трибуните и екраните, особено жени, е по-добър подход. „Drive to Survive” на Netflix – документална поредица, проследяваща отборите от Формула 1, оглави класацията на стрийминг компанията по гледания в 33 държави, когато беше пусната в началото на сезон 2022. Компанията казва, че това е било „жизненоважно“ за достигане до нови фенове, в това число и до дамите. Около 40% от феновете на Формула 1 са жени, което е с 8% повече спрямо 2017 г. Освен това все повече жени посещават състезанията, каза Доменикали през ноември.

Един от начините за ускоряване на тенденцията може да бъде участието на жени пилоти. Аудиторията на женските спортове „само расте“, твърди медийната консултантска компания Nielsen. Спонсорството на женски футбол и ръгби от най-високо ниво е нараснало със 146% през 2021 г. спрямо предходната, допълват от Nielsen. И все пак Формула 1 не е приветствала дама на стартовата решетка от Мария Грация „Лела“ Ломбарди, която се състезава през 70-те години. Изцяло женската „F1 Academy”, започваща през 2023 г., е просто хранилка за състезанията от по-ниско ниво. Доменикали прогнозира, че жените няма да се доберат до състезанията от F1 в следващите пет години.

Въпреки това има прентендент. 24-годишната британка Джейми Чадуик спечели всички издания на W Series – независим шампионат за жени, който се превърна в подкрепящо събитие за F1. Тя също така може да се похвали с фенбаза от над половин милион последователи в социалните мрежи – повече от самата W Series. За съжаление на Формула 1, когато финансовият натиск сложи край на W Series 2022, тя се насочи към състезанията IndyCar в САЩ.

Въпреки това Чадуик все още мечтае за истинско Гран При. Предвид финансовите ползи, намирането на начини за привличане на повече жени на и извън пистите, ще държи Доменикали зает и през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 24.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още