IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Олимпик Лион обмисля да листне акциите му в САЩ

Джон Текстър пое контрола над Лион чрез своята Eagle Football Holdings, която е собственик и на другите му футболни инвестиции

14:33 | 16.06.23 г.
Снимка: Jean Catuffe/Getty Images
Снимка: Jean Catuffe/Getty Images

Собственикът на френския футболен отбор Олимпик Лион Джон Текстър обмисля директно липсване на акциите на клуба в Ню Йорк, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Американският бизнесмен проучва редица опции за редицата си футболни инвестиции.

Живеещият във Флорида Текстър договори придобиването на мажоритарен дял в търгувания на борсата в Париж Лион миналата година и планира търг през следващите дни за изкупуване на книжата на останалите акционери в клуба от френската Лига 1. Като част от процеса той ще предложи на инвеститорите възможността за отделно директно вписване на акции на Лион или на New York Stock Exchange, или на Nasdaq, посочват източниците.

Подобен ход би направил Лион един от двата големи футболни отбора с основно вписване на акциите в Ню Йорк, където има по-ликвидни пазарни капитали, след търгувания на NYSE отбор от английската Висша лига Манчестър Юнайтед.

Текстър пое контрола над Лион чрез своята Eagle Football Holdings, която е собственик и на другите му футболни инвестиции в английския Кристал палас, бразилския Botafogo и белгийския Моленбеек.

Дигитален предприемач, Текстър бързо създаде една от най-големите т.нар. мултиклубни групи в световния футбол. Миналата година той каза за Bloomberg News, че е отворен да включи още партньори в Eagle Football.

Сделката с Лион бе подкрепена от инвеститори, сред които са Жан-Пиер Конте – председател на частната инвестиционна компания Genstar Capital, и филиал на компанията за придобиване със специална цел Iconic Sports Acquisition Corp.

Възможности за листване

Като част от по-широките планове за бъдещето на Eagle Football Текстър обмисля отборът да стане публичен чрез сливане с Iconic Sports. Пазарът за подобни сделки обаче се охлади значително след бума с компаниите за придобиване със специална цел (SPAC) през 2020 и 2021 г., след като много от тях в момента са изправени пред крайни срокове да осъществят придобивания или да върнат кеш към инвеститорите.

Текстър проучва и алтернативна опция да листне акциите на Eagle Football, обединявайки я с френския Лион, посочват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Обсъжданията продължават и все още не са взети финални решения дали, или кога, да се листнат акциите на Eagle Football или Лион в Ню Йорк, казват те.

Лион прогнозира продажби за 420 млн. евро за сезон 2025/26, казва един от източниците, подкрепен от приходи от нова развлекателна арена в близост до стадиона на отбора Groupama. Лион финишира последния сезон на седмо място в Лига 1, изпускайки шанса да се класира за квалификациите за Шампионска лига.

Говорители на Eagle Football и Iconic Sports са отказали коментар.

Мултиклубният модел се предпочита и от други американски инвеститори, които искат да намалят разходите за собственост на футболни отбори. Те вярват, че чрез споделяне на играчи между отбори, необходимостта от харчене на милиони долари за скъпи трансфери, заплати и хонорари на агенти е до голяма степен премахната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още