IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модната марка Ralph Lauren бе обвинена в плагиатство на мексикански дизайни

Съпругата на мексиканския президент публикува обвинението срещу американската компания в Instagram

09:29 | 21.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съпругата на мексиканския президент обвини в четвъртък американската компания за луксозни стоки Ralph Lauren, че плагиатства местни дизайни, което тя описа като присвояване на работата на предиспанските култури в страната, съобщава Ройтерс.

“Здрасти, Ralph (Lauren): вече осъзнахме, че наистина харесваш мексиканските дизайни“, написа в публикация в Instagram писателката и изследователка Беатриз Гутиерез. „Копирайки тези дизайни обаче, извършвате плагиатство, което е незаконно и неморално“.

Публикацията показва снимка на жилетка с цветни присъщи мотиви, закачена в магазин. На етикета пише Ralph Lauren.

Компанията е заявила пред Ройтерс, че е „изненадана“ да научи, че продуктът все още се продава, след като е издала директива за премахването му от каналите ѝ преди няколко месеца.

„Дълбоко съжаляваме, че това се случва и, както винаги, сме отворени за диалог за това как можем да се справим по-добре“, казва тя в изявление.

Американският моден търговец твърди, че всички нови продукти, използващи местни дизайни след лятна колекция сезон 2023 г., ще бъдат създаване по модел на „отдаване на уважение и сътрудничество“.

Според Ройтерс дрехата в момента се продава онлайн за стотици долари.

„Надявам се, че ще поправите щетите към общностите, които първи правят тези неща с любов, а не за печалба“, добавя Гутиерез, имайки предвид дизайните на местните общности на Контла и Салтило.

Президентът Андрес Мануел Лопез Обрадор започна засилена кампания, за да възстанови реликви от предколумбовото наследство на Мексико, откакто встъпи в длъжност през 2018 г., включително подаване на жалби срещу аукционни къщи в Съединените щати и Европа и възстановяване на десетки мексикански антики.

През юли мексиканското правителство поиска и от китайския моден търговец на дребно Shein да обясни използването на местни елементи на маите в една от своите дрехи, което накара компанията да я премахне от уебсайта си.

Правителството е отправяло подобни оплаквания срещу френския Louis Vuitton, венецуелската дизайнерка Carolina Herrera, испанската Zara и американския търговец на дребно Anthopologie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Тази жена, която обвинява модната компания, потомка на индианците или на конкистадорите е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още