IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на H&M за тримесечието не успяха да впечатлят анализаторите

Акциите поевтиняха след представянето на данните

18:44 | 15.12.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на втората по големина модна група в света H&M поевтиняха с 4,5% в ранната търговия в четвъртък, след като ръстът от 10% на нетните продажбите за тримесечието септември-ноември не успя да задоволи очакванията на анализаторите, които напоследък се повишават, съобщава Ройтерс.

H&M, която продължава да изостава зад по-големия си конкурент Zara, миналия месец стана първият голям европейски търговец на дребно, който съкрати служители в отговор на кризата с разходите за живот, опитвайки се да спести около 2 млрд. шведски крони (196 млн. долара) годишно.

Нетните продажби за периода септември-ноември – четвъртото фискално тримесечие на H&M, са достигнали 62,5 млрд. крони (6,1 млрд. долара) спрямо 56,8 млрд. крони година по-рано. Анализатори, анкетирани от Refinitiv, средно прогнозираха 62,17 млрд. крони.

„Това е малко разочароващо в контекста на очакванията, които се повишаваха през последните седмици на фона на донякъде по-добрите данни за пазара от Германия и Швеция“, коментират анализатори на J.P. Morgan в бележка.

Печалбата няма да бъде разкрита до пълните резултати за периода, които трябва да бъдат публикувани на 27 януари, каза анализаторите на Jefferies Джеймс Гризник.

„Преди края на януари няма да знаем пълния мащаб, до който притиснатите брутни маржове и ускоряващата се инфлация на оперативните разходи са си заговорничили, за да ударят печалбата“, пише той.

Собственикът на Zara Inditex в сряда отчете скок от 19% на нетната печалба за деветте месеца от февруари до октомври, но заяви, че ръстът на продажбите се е забавил до 11% през последните три месеца от периода, отразявайки отслабващата потребителска среда.

„Дейността на групата H&M в Русия и Беларус бе прекратена през тримесечието, като останалите запаси бяха продадени, а последните магазини бяха затворени на 30 ноември“, каза компанията в изявлението.

„През тримесечието около 25-30 магазина в Китай бяха временно затворени заради нови случаи на Covid”, се казва още в съобщението.

Измерено в местна валута, продажбите през тримесечието са останали без промяна, допълва компанията.

Цената на акциите на H&M е надолу с 36% от началото на годината досега, изоставайки от основния индекс на борсата в Стокхолм, което спада с 12,8%, и от понижението с 11,3% на Inditex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още