IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на H&M се срина по-рязко от очакваното

Продажбите в началото на първото фискално тримесечие са се увеличили с 5% в местни валути

16:56 | 27.01.23 г.
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Шведската модна верига H&M отчете в петък много по-рязък спад на печалбата за тримесечието от септември до ноември от очаквания заради слабото потребителско доверие и рязко нарастващите разходи, които не е успяла да прехвърли напълно върху потребителите, предаде Ройтерс.

Оперативната печалба за четвъртото фискално тримесечие на втория по големина моден търговец в света възлиза едва на 821 млн. крони (79,7 млн. долара) спрямо 6,26 млрд. година по-рано и средна прогноза за 3,67 млрд. в анкета на Refinitiv сред анализатори.

H&M, която вече съобщи, че продажбите през същото тримесечие са останали без промяна, заяви в петък, че продажбите в периода от 1 декември до 25 януари, началото на първото фискално тримесечие, са се увеличили с 5% в местни валути.

„По-ниската печалба през четвъртото тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година се обяснява главно с отрицателните външни фактори, загубата на оперативна печалба заради Русия, и еднократните разходи по програмата за разходи и ефективност“, се казва в корпоративно изявление.

Ударът от изтеглянето от руския пазар, по-високите разходи за суровини, товари и енергия, ефектите от валутни операции и разходите за преструктуриране възлизат на около 5 млрд. крони, посочва главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон.

„Вместо да прехвърлим целите разходи на нашите клиенти, ние избрахме да засилим още повече нашата пазарна позиция“, обяснява тя.

През септември H&M стартира кампания за намаляване на разходите с 2 млрд. крони годишно, като се очаква спестяванията от съкращения и други мерки да започнат да се проявяват от втората половина на 2023 г.

През ноември групата обяви, че ще съкрати около 1500 работни места и ще отдели приблизително 800 млн. крони за преструктуриране по програмата през четвъртото тримесечие.

Миналата година компанията реши да се изтегли от Русия поради нахлуването на страната в Украйна.

H&M предложи дивидент за 2022 г. от 6,50 крони на акция, което е без промяна спрямо предходната година и приблизително отговаря на очакванията.

Акциите на европейските търговци на дребно поевтиняха на фона на опасенията за забавяне на потребителските разходи. Графика: Ройтерс Акциите на европейските търговци на дребно поевтиняха на фона на опасенията за забавяне на потребителските разходи. Графика: Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още