IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M продължава изоставането си спрямо конкурента Zara

Шведският моден гигант не успя да изпълни очакванията за приходите си

12:00 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от продажби на Hennes & Mauritz (H&M) са спаднали повече от очакваното през лятото, след като шведският моден търговец изостана още повече от конкурента си Zara предвид нарастващата криза с разходите за живот в цяла Европа, пише Bloomberg.

Като се изключат валутните колебания, приходите са спаднали с 4% за трите месеца до края на август, обяви шведската компания. Анализаторите очакваха 1,4% понижение. Това е първото свиване на показателя от шест тримесечия.

Собственикът на Zara – Inditex, в сряда отчете 25% скок на приходите от продажби за първото полугодие и по-висока печалба от очакваното, след като повиши цените на стоките си. H&M заяви, че ще се стреми да засили пазарната си позиция, като не повишава цените толкова, колкото конкурентите.

Компанията, която е един от най-големите търговци на модни стоки на дребно в света, почти се беше възстановила от пандемията, когато Русия нахлу в Украйна. Сега гигантът се бори с ускоряващата се инфлация и с по-песимистичните очаквания за икономиката. През юни H&M заяви, че ще понесе финансов удар от 2 млрд. крони (190 млн. долара) от затварянето на магазините си в Русия и оттеглянето си от страната.

Продажбите постепенно са се подобрявали през тримесечието поради по-големия интерес към есенните колекции, обяви H&M. Общите приходи за периода са достигнали 57,45 млрд. крони.

Акциите се колебаеха между ръста и спада в началото на борсовата търговия в Стокхолм. Стойността на книжата на H&M е спаднала с повече от една трета тази година, а в момента се търгуват близо до свързаните с коронавируса дъна от пролетта на 2020 г. Тогава фирмата затвори 80% от магазините си заради блокадите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още