IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Asos расте, докато преструктурирането продължава

Новият шеф на компанията все още се опитва да убеди инвеститорите, че планът му ще върне бизнеса към печалба

15:25 | 10.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на онлайн търговеца на облекло Asos са намалели, а загубата му се е увеличила през първото полугодие, след като компанията се е опитала да намали инвентара и прекомерните отстъпки, съобщава Bloomberg.

Продажбите са намалели с 8% през шестте месеца до края на февруари, а оперативната загуба се е разширила до 272,5 млн. долара, се посочва в изявление от сряда. Главният изпълнителен директор Хосе Антонио Рамос Каламонте заяви, че бизнесът е постигнал напредък в преструктурирането си въпреки „някои много предизвикателни условия“.

Акциите на Asos поевтиняха с над 6% в ранната търговия в Лондон.

Отмина почти година, откакто Рамос Каламонте пое юздите над Asos, а испанецът все още се опитва да убеди инвеститорите, че планът му ще върне бизнеса към печалба, намалявайки запасите, ограничавайки разходите и забавяйки автоматизацията в някои от ключовите складове. Компанията отписва запаси за 130 млн. паунда, а през януари Asos стартира сделка със Secret Sales за продажба на намалени стоки.

Очаква се ползите от преструктурирането да се проявят през второто полугодие. Компанията заяви, че ще има свободен паричен поток за цялата година в размер на 100 млн. паунда, което е на долната граница на насоките.

Asos изпитва трудности, докато кризата с разходите за живот във Великобритания карат потребителите да приоритизират разходите си за стоки от първа необходимост като храна и енергия вместо мода. Конкурентът Next също отчита спад на продажбите на фона на по-слабо търсене на дрехи за сватби и други събития.

Asos е договорила малко удължаване на револвиращ кредитен продукт за 350 млн. долара с кредитори, с което крайната дата за изплащането му се отлага до ноември 2024 г. от юли 2024 г. Инструментът намалява до 220 млн. паунда до август следващата година.

Компанията бе любим залог на фондовите пазари в продължение на много години заради растящите продажби и печалба. Сега тя е една от британските акции с най-много къси позиции, тъй като инвеститорите залагат, че цената им ще падне още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още