IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозни часовници за над 1,3 млрд. долара са обявени за изчезнали

Нараства броят на кражбите на Rolex

18:21 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Луксозни часовници на стойност над 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара) са обявени за откраднати или изчезнали, като броят на кражбите се е увеличил през миналата година, пише Bloomberg.

Около 80 хил. часовника са регистрирани като откраднати или изчезнали в The Watch Register – компания, която помага на собственици, аукционни къщи и дилъри да идентифицират откраднати часовници срещу заплащане.

През миналата година към списъка са прибавени 6815 часовника, което представлява 60% увеличение спрямо предходните 12 месеца, допълва компанията.

Часовници, регистрирани като откраднати, подредени по брандове. Графика: Bloomberg Часовници, регистрирани като откраднати, подредени по брандове. Графика: Bloomberg

Цените на вторичния пазар на най-търсените модели от Rolex, Audemars Piguet и Patek Philippe скочиха по време на пандемията, като същото се случи и с кражбите на часовници и престъпленията.

Лондонската полицейска служба миналата година започна операция за справяне с проблема, след като броят на грабежите с нож нарасна с 60% между май и юни. В Париж работна полицейска група, посветена на спирането на кражбите на луксозни часовници, беше увеличена до 30 агенти, обяви Bloomberg News миналата година.

Rolex е най-таргетираната марка в базата данни на The Watch Register, като обхваща 44% от часовниците, следвана от Omega и Breitling. Компанията събира данни от повече от 30 години.

„Значителната стойност и престиж на тези часовници от висок клас продължават да привличат вниманието на сложни и международни престъпни мрежи, което ги прави основна мишена за кражби“, коментира Катя Хилс, управляващ директор на The Watch Register.  

Някои брандове са предприели радикални стъпки за справяне с проблема. Audemars Piguet, производител на Royal Oak, през април каза, че ще предложи да замени откраднатите часовници на клиенти като част от нова сервизна програма, която ще продължи две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още