IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniqlo съди Shein за копиран дизайн на чанти

Според искането на Uniqlo китайската компания трябва незабавно да прекрати продажбите и да компенсира щетите

11:56 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Марката Uniqlo, която е собственост на Fast Retailing, съди китайския гигант Shein в Япония, обвинявайки търговеца на дребно, че копира популярните ѝ Round Mini Shoulder чанти, пише Bloomberg.

Звената, които управляват марката Shein, трябва незабавно да прекратят продажбите на „имитиращи продукти“ и да компенсират щетите, се казва в изявлението на Fast Retailing.

Чантата, продавана за 1500 йени (10 долара) в Япония, се превърна в световен хит, а Uniqlo предупреди потребителите си за фалшификати и подобни продукти, продавани онлайн. Fast Retailing се присъединява към конкурента си Hennes & Mauritz в съдебните действия срещу Shein за нарушаване на права в Хонконг, където от 2021 г. се води съдебен процес, насочен към смекчаване на заплахата, която представлява китайският конкурент.

Представител на Shein, която е основана в Шанхай, а сега е базирана в Сингапур, не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата. На 28 декември Uniqlo е завела дело срещу Roadget Business, Fashion Choice и Shein Japan в Окръжния съд на Токио.

„Компанията подаде тази жалба, защото установи, че формата на имитиращите продукти, продавани от Shein, много прилича на тази на нейния собствен продукт“, гласи изявлението на Fast Retailing. „Продажбата на имитиращите продукти от Shein значително подкопава високото ниво на доверие на клиентите в качеството на марката Uniqlo и нейните продукти“, се казва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още